Schválenie novely spôsobilo ešte väčšie výpadky liekov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lieky
Foto: ilustračné, Thinkstock

ŽILINA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Novelu zákona o liekoch lekárnici vítajú, no jej príprava a schválenie spôsobilo ešte výraznejšie výpadky liekov. Niektoré lekárne aktuálne čakajú na objednané lieky aj tri- štyri týždne.

Tie dodávky sú v tomto druhom polroku výrazne horšie, ako boli predtým. Viacerí distribútori, ktorí účelovo iba vyvážajú lieky do zahraničia, sa snažia ešte využiť ten aktuálny legislatívny stav, kým 1. januára nenadobudne novela účinnosť,“ povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Novela by mala pomôcť vyriešiť problém s nedostatkom liekov

Podľa predsedu predstavenstva UNIPHARMA- 1. slovenská lekárnická spoločnosť Tomislava Jurika sa dnes až 20 percent privezených liekov reexportuje zo Slovenska najmä do Nemecka, Veľkej Británie a škandinávskych krajín, kde sú ceny rovnakých liekov tri až štyrikrát vyššie. Jurik prirovnáva súčasnú situáciu na Slovensku k pandémii, keď pacienti sú neliečení, alebo liečení neadekvátnymi náhradami, častokrát bez terapeutického účinku.

Novela zákona o liekoch by od januára mala pomôcť vyriešiť problém s nedostatkom liekov na Slovensku, a to výrazným obmedzím reexportu liekov. Po novom bude môcť lieky privezené na Slovensko vyvážať do zahraničia iba ich výrobca resp. držiteľ registrácie lieku. Ten ale bude pod hrozbou vysokých sankcií zároveň zodpovedný za dostatok liekov na Slovensku. Do akej miery však bude novela účinná, ukáže podľa Jurika až prax.

Európska komisia môže mať s prijatou novelou problém

Generálna tajomníčka Zväzu lekárnikov Európskej únie (PGEU) Jurate Švarcaite chápe, prečo Slovensko pristúpilo k takejto legislatívnej zmene, no upozorňuje, že Európska komisia môže mať s prijatou novelou problém, a to vo vzťahu k pravidlám voľného obchodu v rámci Európskej únie.

Naopak, podľa šéfa Českej lekárnickej komory Lubomíra Chudobu Európska komisia by Slovensko za novelu zákona o liekoch sankcionovať nemala, pretože zodpovednosť za reexport sa len presúva z distribútorov na výrobcov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý sa mal sobotňajšieho lekárnického kongresu v Žiline zúčastniť, sa ospravedlnil a uprednostnil programovú konferenciu Smeru-SD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Drucker