Dva okresy sú pred Bratislavou, majú najmenej ľudí bez práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanost
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. októbra (WebNoviny.sk) – Okresy Galanta a Piešťany minulý mesiac pokorili v miere evidovanej nezamestnanosti všetky bratislavské okresy. V okrese Galanta bola v septembri najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku, a to 3,75 %. Druhú najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,01 % evidoval okres Piešťany.

Nasleduje okres Bratislava V s mierou nezamestnanosti 4,27 %, okres Hlohovec so 4,34-percentnou mierou nezamestnanosti a okres Trnava, kde miera evidovanej nezamestnanosti v septembri dosiahla 4,42 %. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Cez 20 percent nezamestnaných je v štyroch okresoch

Naopak, miera evidovanej nezamestnanosti bola na konci septembra tohto roka vyššia ako 20 % v štyroch okresoch na Slovensku. Ide o okresy Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Kežmarok. Z týchto okresov sa dva nachádzajú v Banskobystrickom kraji a po jednom v Prešovskom a v Košickom kraji. Najvyššiu mieru nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota.

Na konci minulého mesiaca v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 25,39 %. Nasleduje okres Revúca, kde miera nezamestnanosti ku koncu septembra tohto roka predstavovala 22,86 %. Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Rožňava. V ňom bola miera nezamestnanosti 21,31 %. Okres Kežmarok vykázal ku koncu minulého mesiaca mieru nezamestnanosti 21,15 %.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 9,42 percent

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci septembra tohto roka 9,42 %. Zostala tak na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %. Tretí mesiac po sebe sa pritom miera evidovanej nezamestnanosti medzimesačne znížila o 0,01 percentuálneho bodu.

Medziročne bola miera nezamestnanosti v septembri nižšia o 1,96 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 255 919 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu augusta tohto roka ide o pokles o 352 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 51 135 osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia