Ukrajina odoberá zo Slovenska rekordné objemy plynu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plynovodom z Vojan potečie plyn na Ukrajiny
Potrubie plynovodu Vojany - Užhorod. Vojany, 28. apríl 2014. Foto: SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 24. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko vyváža na Ukrajinu v týchto dňoch rekordné objemy plynu. Podľa údajov slovenského prepravcu Eustream dosiahli toky plynu cez reverzný tok v Budinciach smerom na východ v nedeľu 23. októbra 42,4 mil. metrov kubických, čo je denný rekord počas 26-mesačného fungovania reverzného toku. Len o niečo menej, ale rovnako cez 42 mil. kubíkov, Ukrajina zo Slovenska doviezla v sobotu 22. októbra.

Podobné objemy zemného plynu by mala Ukrajina zo Slovenska dovážať naďalej. Len na pondelok 24. októbra dosiahli nominácie kapacity podľa údajov Eustreamu vyše 42,4 mil. metrov kubických. Podľa ukrajinských médií pritom Ukrajina doviezla od začiatku tohto mesiaca do soboty 22. októbra z Európy celkovo 1,077 mld. metrov kubických zemného plynu. Vyše 897 mil. kubíkov pritom na východ smerovalo zo Slovenska.

Zrekonštruovaný plynovod Vojany – Užhorod má v súčasnosti ročnú kapacitu vyše 14,6 miliardy metrov kubických. Denne sa tak môže plynovodom prepraviť viac ako 40 miliónov metrov kubických plynu. Slovensko-ukrajinský reverz bol v plnej miere sprevádzkovaný 2. septembra 2014, po ukončení testovacích dodávok. O prepravné kapacity plynovodu zo strany dodávateľských spoločností bol veľký záujem. Rezervovali si prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia