Rozdiel príjmov medzi mužmi a ženami je vyše 18 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Platy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 29. októbra (WebNoviny.sk) – Ak by muži od 25. októbra až do konca roka nepracovali, dostali by rovnaký príjem ako ženy pracujúce po celý rok. V tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol tlačový referent Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP) Eduard Csudai, to uviedol výkonný riaditeľ strediska Marián Mesároš. Vyplýva to zo štatistiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR z roku 2015, podľa ktorej tvorí rozdiel vo výške príjmov medzi mužmi a ženami viac ako 18 percent. Pri výpočte hrubej mzdy je rozdiel ešte vyšší, až 22,33 percenta.

Na Slovensku môže za rozdielne odmeňovanie aj to, že ženy častejšie pracujú na čiastočný úväzok. Ich kariérny rast je podľa strediska pre ľudské práva spomalený už od začiatku, a to z dôvodu tehotenstva a materstva. „Tento deficit sa so ženami spája stereotypne už od čias priemyselnej revolúcie,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Starostlivosť o deti a iné závislé osoby je, paradoxne, jedným z dôvodov, prečo majú ženy nižší príjem. „Spoločenská hodnota takejto starostlivosti na Slovensku je nedocenená, a tým trpí aj celkový spoločenský status žien. Tento rozdiel sa napokon odzrkadľuje aj v podobe nižšieho starobného dôchodku, čím znevýhodnenie žien pretrváva rovnako v staršom veku,“ dodal Mesároš.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia