Obchod medzi Čínou a SR sa zrýchli, podpísali memorandum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak, rusko, transsibirka magistrala
Foto: SITA/AP

RIGA/ BRATISLAVA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Memorandum o porozumení s medzi Slovenskom a Čínskou ľudovou republikou prinesie obom krajinám výhody v colnej oblasti aj vo vzťahu k výmene informácií.

Novinárom to v sobotu v noci po prílete z Lotyšska povedala štátna tajomníčka Ministerstva financií SR Dana Meager. Tá ho v sobotu za Slovensko podpísala na summite krajín strednej a východnej Európy a Číny v Rige.

Nestačí nám iba infraštruktúra, potrebujeme aj legislatívnu základňu a všetky colné predpisy, ktoré nám umožňujú to, aby výmena medzi Európou a Áziou bola rýchla,“ vysvetlila Meager. Dodala, že zároveň tak budú mať obe obchodné strany istotu, že tovar, ktorý sa bude prepravovať z jedného kontinentu na druhý, nebude obsahovať drogy či zbrane.

Slovensko sa dostalo na správnu mapu

Táto dohoda tak garantuje spoluprácu Číny ako krajiny vývozu a Slovenska ako krajiny vstupu do schengenského priestoru. Tranzitné krajiny Kazachstan, Rusko a Ukrajina však musia súhlasiť s tým, aby sa takáto obchodná dohoda medzi Čínou, Slovenskom a inými krajinami mohla uskutočniť. Vo výsledku by mala táto dohoda zabezpečiť spriechodnenie Transsibírskej magistrály. Meager dúfa, že všetky rokovania s dotknutými stranami dopadnú úspešne.

Slovenská republika bola tým pionierom, ktorý inicioval rozšírenie dohody s názvom Inteligentné a bezpečné koridory pre prepravu (SSTL). Európska únia dlho váhala s podpísaním dohody medzi EÚ a Čínou, ale nakoniec sa to podarilo,“ vysvetlila Meager. V júni tohto roka túto medzinárodnú dohodu podpísala v mene Slovenskej republiky. Touto dohodou sa rozšíril prepravný koridor z námorného na železničný. „Slovensko sa tak do slova a do písmeno dostalo na tú správnu mapu, čo sa týka širokorozchodnej železnice,“ uviedla Meager s tým, že už musia počkať len na zriadenie pracovnej skupiny. Slovenskí experti budú pracovať na tom, aby dosiahli podpis jednotného dokumentu, na základe ktorého sa bude môcť vlakmi prepravovať tovar z Ázie do Európy a naopak. Doba doručenia tovaru sa tak skráti zo 45 dní po mori na 10 až 12 dní po železnici cez Transsibírsku magistrálu.

Výrazne zrýchlený proces nadobudnutia peňazí

Je to výrazné zrýchlenie prepravy a pre čínskeho či európskeho investora alebo obchodníka je to aj výrazne zrýchlený proces nadobudnutia svojich peňazí z obchodu,“ dodala Meager.

Summit 16+1 v Rige bol piatym spoločným stretnutím predsedov vlád 16 krajín Európy s Čínou, nadviazal na výsledky rokovaní v čínskom Suzhou z novembra 2015. Zástupcovia týchto 17 krajín sa pravidelne stretávajú od roku 2012, keď sa vo Varšave uskutočnila prvá schôdzka. Základ spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou však vytvorilo hospodárske fórum v roku 2011 v Budapešti. Šestnásť krajín strednej a východnej Európy tvoria Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Čierna Hora, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Slovensko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia