Kollárovci chcú pomôcť zadlženým, exekútori spokojní nebudú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boris Kollár
Predseda strany Sme Rodina Boris Kollár. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 7. novembra (WebNoviny.sk) – Odmena exekútora by nemala zaťažovať ľudí, od ktorých exekútori vymáhajú ich dlhy. Myslia si to poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za hnutie Sme rodina, ktorí návrh novely Exekučného poriadku predkladajú na novembrové rokovanie parlamentu.

„Súčasná právna úprava vytvára stav, keď pri dlžných sumách častokrát výrazne presahuje odmena exekútora výšku pôvodnej pohľadávky. Aj to spôsobuje, že sociálne slabé skupiny obyvateľstva sa neúmerne zadlžujú,“ zdôvodňujú poslanci.

Cieľom návrhu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) je preto zabezpečiť, aby ľudia neboli zaťažovaní pri ich vymáhaní formou exekúcie nadmernými nákladmi, ktoré si ako odmenu účtujú exekútori.

Predkladatelia navrhujú určiť maximálnu hornú hranicu, do akej výšky môže v súhrne siahať odmena exekútora za výkon exekučnej činnosti, ktorou sa stáva hodnota samotnej vymáhanej pohľadávky. Podľa poslancov sa tým odstráni stav, na ktorý občania dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a nespravodlivý.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sme rodina - Boris Kollár