Dve tretiny nezamestnaných sa nechcú za prácou presťahovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanost
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Vyše dve tretiny nezamestnaných na Slovensku sa nechcú za prácou presťahovať. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre HR Alianciu v období od 14. októbra do 17. októbra tohto roka vykonala výskumná agentúra AKO na reprezentatívnej vzorke 400 nezamestnaných z celého Slovenska.

Takmer dve tretiny opýtaných nezamestnaných síce tvrdia, že by do zamestnania cestovali, no 62,5 % z nich je ochotných na ceste do práce a späť stráviť najviac hodinu. „Ochota cestovať za prácou je na Slovensku minimálna a ochota sťahovať sa za prácou takisto nie je veľká,“ povedal na utorkovej tlačovej besede prezident HR Aliancie Ľuboš Sirota.

Väčšina z tých, ktorí by do práce dochádzali, by na cestovné do práce minula najviac 50 eur mesačne. „Sú pripravení minúť na jednu cestu do práce maximálne 1,25 eura,“ povedal Sirota. Mobilita za prácou pritom podľa neho klesá s rastúcim vekom. „Je jasné, že ženy sú na tom podstatne horšie ako muži, pretože sú viazané viac na rodinu,“ tvrdí prezident HR Aliancie. Ľudia sú pritom podľa neho menej ochotní ísť za prácou do zahraničia, keďže na Slovensku pribudol počet pracovných ponúk.

„Hlavnými faktormi, prečo ľudia nechcú cestovať, je to, že nechcú opustiť svoju rodinu a svoj majetok,“ upozornil Sirota. Podľa neho je na Slovensku absurdná situácia v tom, že 90 percent obyvateľov vlastní svoju nehnuteľnosť. „V Nemecku je to je len 56 percent ľudí, ktorí vlastnia nehnuteľnosť,“ povedal. Šéf HR Aliancie v tejto súvislosti upozornil na to, že štát stagnuje v podpore nájomného bývania na Slovensku.

HR Aliancia je záujmovým združením právnických osôb pôsobiacich v oblasti poskytovania personálnych služieb. V súčasnosti má 12 členov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia