Ocenili najlepšiu firmu, banku a poisťovňu na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eset
Foto: facebook.com/eset

BRATISLAVA 8. novembra (WebNoviny.sk) – Firmou roka 2016 sa po štvrtýkrát stala spoločnosť Eset. Cenu pre najúspešnejšiu banku si po šiesty raz v histórii a piatykrát po sebe prebrala Slovenská sporiteľňa. Pozíciu najúspešnejšieho poisťovateľa štvrtýkrát obhájila ČSOB Poisťovňa, tento rok sa však netradične delí o prvé miesto s Poisťovňou Slovenskej sporiteľne. Obe totiž v hodnotení získali najvyšší počet bodov. Výročné ceny udelil v utorok večer v Bratislave ekonomický týždenník Trend.

Spoločnosť Eset za víťazstvo vďačí podľa vyjadrení Trendu najmä kontinuálnemu rastu tržieb a ziskov. Od roku 2010, keď v rebríčku Trendu triumfovala naposledy, jej stúpli tržby tri a polnásobne na vlaňajších 371,6 mil. eur. Čistý zisk v tom istom období vzrástol o dve pätiny na 71 mil. eur. Nákladnému cestnému dopravcovi Bring Trucking zo Žiaru nad Hronom len tesne ušla obhajoba titulu Firma roka. Railtrans International obsadila tretie miesto.

Banka roka, Slovenská sporiteľňa, ako obvykle podľa Trendu vytvorila najväčší zisk medzi bankami, hoci ten sa medziročne zvýšil len nepatrne. Ako jedinej z najväčšej päťky sa jej podarilo zvýšiť čisté úrokové výnosy, zabrala najmä jej aktivita v úverovaní. Na druhom mieste skončila Tatra banka. Trojku si v celkovom hodnotení obhájila VÚB banka. Aj keď v celkovom prepočte si medziročne zvýšila hodnotiace skóre, na vyššie miesto v rebríčku to nestačilo.

Poisťovňou roka sa opäť stala ČSOB Poisťovňa. Trhový podiel jej síce výrazne nenarástol, no na stagnujúcom trhu jej podľa Trendu pomohla dôsledná kontrola nákladov a dobrá rentabilita. Pomáha jej spoliehanie sa na bankovú distribučnú sieť. Rovnaký počet bodov ako ČSOB Poisťovňa dosiahla aj Poisťovňa Slovenskej sporiteľne, ktorej tiež pomáha distribúcia cez bankovú sieť držať náklady pod kontrolou. Na treťom mieste sa po rokoch absencie opäť objavila Allianz – Slovenská poisťovňa. Na trhu mala stabilnejšie výsledky než jej konkurenti.

Manažérom roka 2016 sa stal Šimon Šicko, výkonný riaditeľ herného štúdia Pixel Federation. Titul Investor roka 2016 získala automobilka Volkswagen Slovakia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať