Zamestnávatelia chcú zmenu určovania minimálnej mzdy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 11. novembra (WebNoviny.sk) – Zamestnávatelia žiadajú zmeniť súčasný mechanizmus stanovovania výšky minimálnej mzdy na Slovensku. Ako po sneme Konfederácie odborových zväzov SR uviedol prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Tomáš Malatinský, za posledných 25 rokov sa len raz stalo, že sa zamestnávatelia a odborári dohodli na výške najnižších zárobkov. „Dáva to za pravdu v tom, že dialóg má možno len informatívny charakter a aj tak to vždy dopadne tak, že vláda rozhodne,“ povedal.

Výšku minimálnej mzdy by chceli vedieť predvídať

Ak by podľa Malatinského chcela vláda počuť stanovisko oboch sociálnych partnerov pred svojím rozhodnutím, môže si ho vypýtať. „Tváriť sa však, že robíme sociálny dialóg, kde sme nikdy nedospeli k nejakej dohode, je zbytočné,“ tvrdí prezident AZZZ. Pre zamestnávateľov by podľa neho bolo posunom, ak by vedeli predvídať výšku minimálnej mzdy na najbližšie dva až tri roky. Prezidentovi AZZZ by sa páčilo aj zavedenie odvetvovej minimálnej mzdy. „Určite by v niektorých odvetviach mohla mať minimálna mzda iné tempo,“ dodal.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera je dôležité, aby odborári a zamestnávatelia spolu hovorili o výške minimálnej mzdy. „Aj v tomto roku boli relatívne veľmi blízko k dohode,“ povedal. Ak podľa neho pri sume minimálnej mzdy nenastane úplná zhoda, tak sa k sebe sociálni partneri spoločným rokovaním o tejto téme aspoň priblížia. Minister pritom zopakoval, že cieľom vlády je zvýšiť v tomto volebnom období minimálnu mzdu na 500 eur. „Chcel by som sa v tomto volebnom období dožiť toho, aby vznikla dohoda medzi predstaviteľmi zamestnávateľov a zamestnancov na zvýšení minimálnej mzdy,“ dodal Richter.

Prezident KOZ Jozef Kollár upozornil na to, že odborári a zamestnávatelia majú rok na to, aby hľadali iný model stanovovania minimálnej mzdy. „Taký model, aby sme sa nemuseli každoročne dohadovať o výške minimálnej mzdy,“ povedal. Ako dodal, záujmom odborárov je, aby sa najnižšie zárobky zvýšili na 500 eur čo najskôr.

Minimálna mzda sa zvýši na 435 eur

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 405 eur na 435 eur. V polovici októbra o tom rozhodla vláda. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu tak od začiatku budúceho roka stúpne na 2,5 eura zo súčasných 2,328 eura.

Odborári presadzovali nárast minimálnej mzdy na 442 eur a zamestnávatelia ponúkli návrh na zvýšenie budúcoročnej minimálnej mzdy na 430 eur. Od začiatku budúceho roka pritom odpočítateľná položka na zdravotné poistenie opäť zostane vo výške 380 eur, a preto rovnako ako v tomto roku v plnej miere nepokryje sumu najnižších zárobkov.

„Výsledok je kompromis medzi dvoma sociálnymi partnermi,“ povedal v októbri po rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Ivan Švejna. Podľa neho suma 435 eur je arbitrárnym rozhodnutím, ktoré vychádza z „nejakého politického názoru“.

Výška minimálnej mzdy 435 eur je pritom podľa Švejnu bližšie k sume, ktorú navrhovali zamestnávatelia. „Nemyslím si, že rozdiel 5 eur oproti zamestnávateľom by nejakým zásadným spôsobom mal ohroziť konkurencieschopnosť alebo zvýšenie zamestnanosti,“ dodal štátny tajomník rezortu práce.

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z 380 eur na 405 eur. Od začiatku minulého roka najnižšie zárobky stúpli z pôvodných 352 eur na 380 eur. Súčasne sa od začiatku vlaňajška zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur. Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠvejnaJán RichterJozef KollárTomáš Malatinský
Firmy a inštitúcie AZZZ Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SRMPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR