Volkswagen výrazne zníži počet svojich zamestnancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen
Foto: ilustračné, SITA/AP

WOLFSBURG 18. novembra (Webnoviny.sk) – Nemecká automobilka Volkswagen oznámila, že zníži počet svojich zamestnancov o 30 tis. s cieľom zredukovať náklady, keďže sa snaží zotaviť z emisného škandálu a viac investovať do výroby elektrických vozidiel a digitálnych služieb.

Investície presunú do elektrických vozidiel

Predstavitelia spoločnosti v piatok na tlačovej konferencii v sídle Volkswagenu vo Wolfsburgu uviedli, že v Nemecku firma zruší 23 tis. pracovných miest. Automobilka uviedla, že tieto opatrenia budú znamenať od roku 2020 úspory v sume približne 3,7 mld. eur ročne. V rámci urovnania emisného škandálu sa Volkswagen s americkými úradmi a majiteľmi zhruba 500 tis. vozidiel dohodol na zaplatení 15 mld. USD. Softvér, ktorý manipuloval emisné testy, bol celosvetovo v približne 11. mil. vozidlách Volkswagenu.

Spoločnosť uviedla, že chce zredukovať náklady a investície, ktoré nie sú nevyhnutné, a presmerovať investície do produkcie elektrických vozidiel a digitálnych služieb. Na Slovensku firma VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky.

V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky. Koncom októbra začala v Bratislave stavbu nového logistického centra, do ktorého investuje približne 150 mil. eur.

Bratislavu šetrenie nemá zasiahnuť

Moderné odbory Volkswagen považujú za vysoko nepravdepodobné, že by avizované šetrenie a prepúšťanie v nemeckom koncerne akýmkoľvek spôsobom zasiahlo závod v Bratislave. Ako v piatok uviedol predseda odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský, skôr očakávajú, že výroba v bratislavskom závode sa bude aj naďalej rozširovať a ponuka pracovných miest bude ešte vyššia. „Vzhľadom na rozšírenie výroby o nové modely z kategórie exkluzívnych vozidiel koncernu Volkswagen hľadáme do našich radov ďalších kvalifikovaných zamestnancov,“ uviedol Smolinský.

Predseda odborov vyslovil nádej, že aj naďalej platí dohoda vedenia slovenského Volkswagenu s odbormi z konca minulého roka a žiadne šetriace opatrenia nebudú prijaté bez prerokovania a súhlasu oboch strán. „Z pozície väčšinovej odborovej organizácie vo Volkswagene sme pripravení pracovať na plný výkon, rokovať s vedením spoločnosti a zastupovať všetkých zamestnancov Volkswagenu. Budeme aj naďalej stáť za udržaním pracovných miest a vysokého štandardu podmienok zamestnancov v slovenskom Volkswagene,“ vyhlásil Smolinský.

Situácia, do ktorej sa koncern Volkswagen dostal, podľa odborového predáka len potvrdzuje, že trhové konkurenčné prostredie neúprosne tlačí na zisk firiem a výkon zamestnancov, kvôli čomu môžu byť kedykoľvek znížené pracovné miesta. Smolinský dodal, že toto v konečnom dôsledku podčiarkuje význam práce odborov pri zastupovaní zamestnancov, aby ich práva a potreby neboli tým prvým, čo je v konkurenčnom boji obetované.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zoroslav Smolinský
Firmy a inštitúcie Volkswagen