Platy ústavných činiteľov zostanú zmrazené ďalší rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súdy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Platy ústavných činiteľov budú zmrazené aj budúci rok. Poslanci v stredu schválili vládny návrh zákona, o ktorom rokovali v skrátenom legislatívnom procese. Návrh na rokovaní vlády predložil premiér Robert Fico. Norma bude platná od januára.

Zmrazenie platov by malo priniesť na budúci rok úsporu 3,5 milióna eur. Platy budú mať zmrazené: prezident, členovia vlády, poslanci, predseda a podpredsedovia kontrolného úradu, verejného ochrancu práv či šéf Národného bezpečnostného úradu.

Zmrazovanie sa nebude týkať sudcov Ústavného súdu SR, ostatných sudcov, predsedníčky Súdnej rady SR ani generálneho prokurátora či ostatných prokurátorov. S pozmeňujúcim návrhom k zákonu nepochodil predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý chcel, aby mali ústavní činitelia zmrazené platy dovtedy, kým bude štátny rozpočet v deficite.

Platy ústavných činiteľov upravuje zákon zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky. Poslancovi NR SR patrí podľa zákona plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok. Po viacnásobnom zmrazovaní platov je plat poslancov znížený tak, že v roku 2017 je vo výške určenej v roku 2011. Plat poslanca v roku 2011 bol určený vo výške 1 961 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky