Nicholsonová vyzýva Vážneho, odstúpte od zmluvy s Bonulom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľubomír Vážny
Nový šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Podpredsedníčka Národnej rady SR za stranu SaS Lucia Nicholsonová vyzýva generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) Ľubomíra Vážneho, aby s okamžitou platnosťou odstúpil od zmluvy na strážne služby s firmou Bonul. Ako uviedla na tlačovej besede, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na základe jej podnetu skonštatoval, že Sociálna poisťovňa porušila pri tendri na strážne služby zákon o verejnom obstarávaní.

Suma 6 miliónov eur za strážne služby na štyri roky nemusí byť konečná

Poisťovňa totiž podľa Nicholsonovej postupovala tak, že podľa ÚVO porušila princíp nediskriminácie uchádzačov a princíp hospodárnosti, čo mohlo mať priamy vplyv výsledok verejného obstarávania. Na zmluvu s firmou Bonul na obdobie štyroch rokov v hodnote 6 mil. eur, ktorú podpísal ešte bývalý šéf SP Dušan Muňko, upozornila liberálna poslankyňa na svojom blogu ešte začiatkom júna tohto roka.

„Bonul súťažil prakticky sám so sebou, pretože ten druhý uchádzač v tendri, to bolo konzorcium firiem, bolo z tendra vylúčené,“ upozornila predstaviteľka SaS. V polovici júna preto podala podnet na ÚVO, ktorý v poisťovni vykonal kontrolu. „Úrad pre verejné obstarávanie konštatuje, že kontrolovaný subjekt svojím postupom konal v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní,“ povedala. SP podľa Nicholsonovej konala aj v rozpore s princípom transparentnosti, keď s úspešným uchádzačom uzatvorila zmluvu v rozpore s ponukou, ktorú predložil samotný uchádzač.

Poisťovňa by preto mala podľa nej od zmluvy s firmou Bonul odstúpiť a vyhlásiť nový tender na strážne služby. Nicholsonová tiež upozornila na to, že suma 6 mil. eur za strážne služby na štyri roky nemusí byť konečná. „Zmluva je podpísaná na obdobie štyroch rokov alebo do vyčerpania celkovej alokovanej sumy 6 miliónov eur a vieme, ako sa u nás robia dodatky,“ tvrdí.

Bonul je považovaná za takú dvornú esbéesku Smeru

Spoločnosť Bonul má podľa Nicholsonovej so stranou Smer nadštandardné vzťahy. „Bonul je považovaná za takú dvornú esbéesku Smeru,“ uviedla. Za posledné roky totiž táto firma podľa nej dostáva od štátu zákazky za desiatky miliónov eur.

„Zistenie Úradu pre verejné obstarávanie, na ktoré sa L. Nicholsonová vo svojej výzve odvoláva, konštatuje, že porušenie zákona Sociálnou poisťovňou mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Nekonštatuje, že tento vplyv je preukázaný,“ uviedol hovorca SP Peter Višváder.

Rozhodnutie ÚVO podľa neho právne neznamená zrušenie tendra, ÚVO v rozhodnutí ani neukladá poisťovni zrušiť zmluvu. „Zmluva so spoločnosťou Bonul je teda naďalej platná. Sociálna poisťovňa sa bude kontrolným zistením ÚVO zaoberať a zváži ďalší postup,“ skonštatoval Višváder.

Medializované tvrdenie, že Bonul súťažil sám so sebou, podľa hovorcu SP nie je pravdivé. „Do súťaže sa prihlásilo osem záujemcov, ponuku predložili dvaja. Konzorcium K.G.V. Security spol. s r.o. bolo neskôr pre nesplnenie podmienok súťaže vylúčené, čo verejne akceptoval aj jeho konateľ,“ uviedol Višváder. Ako dodal, vylúčenie niektorého z účastníkov súťaže nie je dôvodom na jej zrušenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan MuňkoĽubomír VážnyLucia NicholsonováPeter Višváder
Firmy a inštitúcie SMER-SDSociálna poisťovňa