Výrobca lietadiel Airbus chce zrušiť 1 100 pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Airbus A350 1000
Odľahčený stroj A350-1000 vyrobený z uhlíkových vlákien je o sedem metrov dlhší a je schopný prepraviť o 40 ľudí viac než jeho základná verzia A350. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 29. novembra (WebNoviny.sk) – Európsky výrobca lietadiel Airbus plánuje znížiť počet zamestnancov o 1 100, keďže konsoliduje svoje aktivity v snahe o to, aby lepšie konkuroval americkému rivalovi, spoločnosti Boeing, ako aj ďalším výrobcom lietadiel.

Rušenie pracovných pozícií by sa údajne mohlo dotknúť zamestnancov v Nemecku, Británii alebo v Španielsku. Airbus, ktorý celosvetovo zamestnáva približne 136 tis. ľudí, dúfa, že počet pracovníkov zníži prostredníctvom dobrovoľných odchodov, ale mohol by siahnuť aj po prepúšťaní.

Airbus Group, ktorá je materskou firmou výrobcu lietadiel, predstavila odborárom plán reorganizácie v utorok vo francúzskom meste Toulouse. Firmu však čakajú niekoľkomesačné vyjednávania s odborovou organizáciou.

Yvonnick Dreno z odborovej organizácie Force Ouvriere pre televíznu stanicu BFM-TV povedal, že zamestnanci by mohli vyhlásiť štrajk, ak sa nedokážu s manažmentom dohodnúť na podmienkach zníženia počtu pracovníkov. Airbus Group uviedla, že redukcia počtu zamestnancov je nutná, keďže výrobca lietadiel sa zlučuje s materskou firmou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia