Minimálna suma gastrolístkov sa zvyšuje na 3,38 eura

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gastrolístky
ILUSTRAČNÁ SNÍMKA - Gastrolístky alebo tiež stravné lístky či poukážky sú ceniny, ktorými možno platiť za jedlo v reštaurácii alebo v obchode. Bratislava, 26. máj 2015. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Minimálna suma stravných lístkov pre zamestnancov sa od 1. decembra zvýši z 3,15 eura na 3,38 eura. Dôvodom je zvýšenie príspevku na stravné pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste v rámci Slovenska.

 

Nárast sa môže vzťahovať na 542-tisíc zamestnancov

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín od začiatku decembra stúpa zo súčasných 4,2 eura na 4,5 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa zvyšuje zo 6,3 eura na 6,7 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín ide o nárast zo súčasných 9,8 eura na 10,3 eura. Vyplýva to z opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o sumách stravného, ktoré nadobudne účinnosť od 1. decembra tohto roka.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí odhaduje, že nárast minimálnej hodnoty gastrolístkov sa môže vzťahovať na zhruba 542 tisíc zamestnancov. Podľa výberovej vzorky, v ktorej sa nachádzalo 860,5 tisíc zamestnancov, dostávalo stravovacie poukážky v hodnote nižšej ako 3,38 eura približne 205,7 tisíc zamestnancov, čo je 23,9 % z počtu vo výberovej vzorke.

Zamestnancov bolo minulý rok 2,27 milióna

Za minulý rok pritom bolo na Slovensku takmer 2,27 mil. zamestnancov. „Za predpokladu, že z celkového počtu zamestnancov stravovacie poukážky poberá 23,9 % zamestnancov v hodnote nižšej ako 3,38 eura, zvýšenie minimálnej hodnoty stravovacích poukážok môže mať pozitívny vplyv na približne 542 tis. zamestnancov,“ uviedlo ministerstvo.

Sumy stravného pri tuzemských pracovných cestách sa naposledy menili k 1. novembru 2014. „V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného, ktorý je ustanovený v zákone o cestovných náhradách, bola splnená podmienka na ich zvýšenie, a to na základe štatistických údajov za mesiac júl 2016,“ uviedlo ministerstvo. V júli tohto roka totiž mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku oproti augustu 2014 dosiahol 105 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia