Vlastníkom pozemkov pre Jaguar vyplatil štát 59 miliónov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaguar Land Rover
Prvé auto chce automobilka vyprodukovať v roku 2018. Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran

NITRA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Proces majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov pre výstavbu závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre je už takmer ukončený.

Vlastníkom pozemkov štát vyplatil 58,826 mil. eur vrátane DPH. „Evidujeme 504 právoplatných vyvlastnení právnických a fyzických osôb v štyroch katastrálnych územiach,“ informovalo agentúru SITA komunikačné oddelenie ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Výkupom pozemkov pre strategický park v Nitre je poverená štátna firma MH Invest. Tá vykupuje pozemky v Nitre, v Lužiankach, v Zbehoch a v Čakajovciach za ceny určené znaleckými posudkami – 15,10 eura a 17,21 eura za meter štvorcový. Výnimku tvoria cirkevné pozemky.

Cena za meter štvorcový bola stanovená na 42 eur

Cena za meter štvorcový pre Nitrianske biskupstvo bola stanovená na 42 eur vrátane DPH. Dôvodom vyššej ceny má byť fakt, že cirkevné pozemky nie sú určené priamo pre strategický park, ale pre širšie zázemie a infraštruktúru. Tie pozemky, pri ktorých sa MH Invest nepodarilo s majiteľom dohodnúť na kúpe, štát vyvlastňuje.

V prípade nezistených alebo zomrelých vlastníkov idú peniaze do depozitu Slovenského pozemkového fondu. „MH Invest dokončuje proces majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov tak, aby mohli byť predané prvému užívateľovi strategického parku – spoločnosti Jaguar Land Rover,“ uviedol rezort dopravy.

V týchto dňoch zároveň finišuje proces verejného obstarávania na dodávateľa druhej fázy výstavby strategického parku. Železnice Slovenskej republiky chystajú výstavbu terminálu intermodálnej prepravy, momentálne je v štádiu prípravy projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie. Zároveň prebieha verejné obstarávanie na výstavbu obchvatu Dražoviec.

Automobilka prinesie tisíc pracovných miest

Dnes okolo Dražoviec prechádza 8 tis. osobných áut a 3 tis. kamiónov a autobusov. Keď sa park dobuduje, bude to okolo 15 tis. vozidiel. Výstavba diaľničného privádzača do priemyselného parku pokračuje podľa harmonogramu tak, aby bol hotový v marci 2017. Privádzač postaví za 5,3 milióna eur bez DPH spoločnosť Skanska, ktorá vyhrala tender. Investorom tejto stavby je spoločnosť MH Invest II.

Automobilka Jagar Land Rover prinesie 2 800 priamych a okolo 15 000 nepriamych pracovných miest. Prvé auto chce vyprodukovať v roku 2018. V prvej fáze bude vyrábať 150-tisíc áut ročne, v druhej fáze sa má ich počet zvýšiť na 300-tisíc. Zamestnancov začne prijímať na prelome rokov 2017 a 2018. Druhým oficiálne potvrdeným investorom v nitrianskom strategickom parku je firma Gestamp, ktorá plánuje v Nitre preinvestovať 100 miliónov eur a vytvoriť v dvoch etapách 396 nových pracovných miest.

V katastrálnom území obce Lužianky postaví lisovací závod na výrobu dielov pre automobilový priemysel. Ako informoval rezort dopravy, Slovenská republika rokuje s viacerými ďalšími záujemcami, no pre dôvernosť a citlivosť týchto informácií ich mená momentálne nebude zverejňovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre