Prínosná, ale aj riziková. Hodnotia exekútori novelu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 3. decembra (WebNoviny.sk) – Schválená novela Exekučného poriadku je výrazným krokom vpred. Prináša množstvo pozitív, za ktoré Slovenská komora exekútorov roky bojovala, prináša však aj riziká. Vyplýva to zo stanoviska Slovenskej komory exekútorov, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

Za významný krok považuje komora zavedenie náhodného prideľovania exekúcií na princípe krajov. Náhodný elektronický výber zaručí súdnemu exekútorovi väčšiu nezávislosť a výrazne zníži priestor pre korupciu, klientelizmus a neprípustné diktovanie podmienok veľkými veriteľmi.

Zavedie pre exekútorov v tejto oblasti rovnaké pravidlá, aké sa už úspešne osvedčili u sudcov či notárov. „Výsledkom tejto zmeny pre občanov bude zlacnenie a stransparentnenie exekučného procesu,“ uvádza sa v stanovisku.

Posilnenie nezávislosti súdneho exekútora

Za prínos k vyššej vymožiteľnosti práva považujú tiež odbremenenie súdov od množstva rozhodovaní v exekučných konaniach a posilnenie nezávislosti súdneho exekútora.

„Vznik nového osobitného exekučného súdu, zavedenie paušálnych nákladov či posilnenie elektronickej komunikácie by malo výrazne prispieť k odľahčeniu všeobecných súdov a zmenšeniu prieťahov v súdnych konaniach,“ píše sa v stanovisku.

Správnosť nastavenia jednotlivých parametrov, napríklad jeden exekučný súd pre celé Slovensko, ukáže podľa exekútorov až prax. Upozorňujú však na riziko ohrozenia chodu viacerých exekútorských úradov pre zmeny spôsobu výpočtu odmeny exekútora.

„Prijatie pozmeňovacieho návrhu, podľa ktorého sa odmena exekútora stanovuje vo výške určitého percenta z vymoženej pohľadávky, je uprednostnenie verejnej mienky pred zodpovedným prístupom k fungovaniu exekútorskému stavu ako mimoriadne dôležitého prvku pre vymožiteľnosť práva na Slovensku,“ píšu exekútori.

V exekučných úradoch pracuje nad 1500 ľudí

Dodávajú, že aj v činnosti súdov, ktoré sú plne financované zo štátneho rozpočtu, sa viaceré poplatky odvádzajú od určitého percenta predmetnej sumy, napriek tomu však existuje minimálna výška súdneho poplatku, ktorú musí navrhovateľ zaplatiť.

Zdôrazňujú preto, že napriek verejnoprávnemu charakteru funkcie súdneho exekútora nie sú exekútorské úrady nijakým spôsobom financované zo štátneho rozpočtu. Ich chod, vrátane miezd zamestnancov, nájomného či administratívnych nákladov, ako aj iných vyvolaných nákladov zabezpečuje samotný súdny exekútor z odmeny.

„Súdni exekútori sú významným zamestnávateľom v Slovenskej republike, v ich úradoch pracuje nad 1500 ľudí, prevažne mladých a vysokoškolsky vzdelaných,“ uviedla Kolesárová s tým, že odmena exekútora preto nie je odmenou v pravom slova zmysle, ale príjmom, z ktorého exekútor financuje všetky náklady, spojené s chodom úradu.

Exekútori preto považujú za mimoriadne dôležité využiť čas do účinnosti zákona na intenzívnu komunikáciu s ministerstvom spravodlivosti a ďalšími príslušnými inštitúciami, aby nastavenie ekonomických parametrov umožnilo exekútorom naďalej plniť svoju úlohu štátom poverených osôb na vykonávanie súdnych rozhodnutí.

Pozmeňovací návrh Exekučného poriadku sa podarilo presadiť poslancovi Petrovi Pčolinskému z hnutia Sme rodina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pčolinský
Firmy a inštitúcie Sme rodina - Boris Kollár