Návrh OĽaNO neprešiel, zmeny v rodičovskom príspevku nebudú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matka, dieťa
Priznanie materského môžu skomplikovať aj dlhy na Sociálnej poisťovni. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 7. decembra (WebNoviny.sk) – Parlament neposunul do druhého čítania návrh novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý do parlamentu predložili poslanci za OĽaNO.

Opoziční poslanci navrhovali priznať nárok na zvýšený rodičovský príspevok rodičom, ktorí sa starajú o dve a viac detí do troch rokov, resp. do šiestich rokov v prípade detí s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. „Navrhuje sa, aby sa rodičovský príspevok v takomto prípade zvyšoval rovnako, ako sa už v súčasnosti zvyšuje u súčasne narodených detí, dvojičiek, či trojičiek, teda o 25 % na každé ďalšie dieťa,“ uviedli poslanci za OĽaNO. Ak by sa rodič staral o dve deti do troch rokov, resp. šiestich rokov, podľa návrhu OĽaNO by dostával rodičovský príspevok v sume 254 eur a ak by sa staral o tri deti, poberal by 304,80 eura namiesto súčasných 203,20 eura.

Štát podľa poslankyne Národnej rady SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) v súčasnosti diskriminuje rodičov, ktorí sa starajú o viac detí do troch rokov oproti rodičom, ktorým sa narodili dvojičky alebo trojičky. Ako upozornila v parlamentnej rozprave k vlastnému návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, rodič dvojičiek má v súčasnosti nárok na zvýšený rodičovský príspevok v sume 254 eur a rodič trojičiek dostáva rodičovský príspevok vo výške 304,80 eura. Ak sa však rodičom narodia krátko po sebe dve deti a obe majú do troch rokov, rodičovský príspevok dosahuje základnú sumu 203,20 eura.

Až taký rozdiel v starostlivosti o dvojičky a v starostlivosti o dve malé deti nie je,“ upozornila Jurinová. Podľa nej môže ísť asi o 25 tisíc rodín, ktoré sa starajú o viac ako jedno dieťa vo veku do troch rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia