Takmer všetky župy znížili svoj dlh, vedie nitrianska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Najvyšší dlh mali ku koncu roka 2015 v Trenčianskom kraji. Išlo o 44 % bežných príjmov predchádzajúceho roka. V rebríčku podľa zadlženosti nasledovala trnavská (40 %) a bratislavská župa (33 %). Najlepší stav zaznamenali v nitrianskej župe (19 %). Vyplýva to z rebríčka zadlženosti a finančného zdravia vyšších územných celkov (VÚC), ktorý zostavil inštitút INEKO. Ako upozornil inštitút, nie je možné vylúčiť, že niektoré samosprávy svoje dlhy skrývajú napríklad ich prenesením na svoje organizácie, dcérske spoločnosti či iné súkromné spoločnosti.

Skóre kleslo prešovskej župe

Všetky župy s výnimkou jednej dokázali zvýšiť svoje ohodnotenie finančného zdravia. Vedúcu pozíciu obhájila nitrianska župa. Naopak, najhoršie finančné zdravie má banskobystrická župa. Jedinou župou, ktorej za rok 2015 skóre kleslo, bola prešovská župa.

Napriek tomu, že všetky VÚC plnili ku koncu roka 2015 zákonom stanovené kritérium na celkový dlh, zadlženie trenčianskej a trnavskej župy možno považovať podľa inštitútu za relatívne vysoké. Prvé sankčné pásmo dlhovej brzdy samospráv totiž začína pri zadlžení na úrovni 50 %. Ak je dlh nad touto úrovňou, samospráva musí zdôvodniť výšku dlhu, navrhnúť opatrenia na jeho zníženie a následne túto skutočnosť písomne oznámiť ministerstvu financií.

Župy pokračujú v trende z posledných rokov

Jediným zákonným kritériom, s ktorým mali župy problémy, boli podľa INEKO záväzky aspoň 60 dní po lehote splatnosti. Vzhľadom na relatívnu prísnosť nulovej tolerancie tohto kritéria mali ku koncu minulého roka problémy s jeho splnením tri z ôsmich žúp. Dve z týchto troch žúp však zaznamenali relatívne nízke hodnoty, ide o Košický a Prešovský kraj. Vyššiu hodnotu zaznamenal iba Banskobystrický kraj.

Celkovo možno podľa INEKO konštatovať, že župy pokračujú v trende z posledných rokov, keď sa im darí zlepšovať výsledky vo väčšine ukazovateľov. Darí sa im vytvárať a zlepšovať prebytky na svojich bežných účtoch. Za rok 2015 boli prebytky vôbec najvyššie za posledných 10 rokov. Vďaka takýmto prebytkom rastie pre župy podľa inštitútu aj priestor pre zvyšovanie investícií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie INEKO Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy