Do parlamentu mieri nový návrh zákona, týka sa eurofondov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas TB po rokovaní Republikového predsedníctva strany Most-Híd. Bratislava, 16. august 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Do vlády a parlamentu smeruje návrh zákona, ktorý zníži administratívnu záťaž pri predkladaní žiadostí o eurofondy. Eurofondy sú pre Slovensko podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára mimoriadne dôležité.

„Aj v minulom programovacom období, aj v tomto, sme však nedokázali čerpať tieto prostriedky na sto percent. To sa teraz chystáme zmeniť, kým je ešte čas,“ uviedol v nedeľu pre agentúru SITA Béla Bugár.

Systém zníži administratívnu záťaž

Spolu s podpredsedom NR SR Andrejom Hrnčiarom a podpredsedom vlády Petrom Pellegrinim pripravili systémovú zmenu, pri ktorej sa inšpirovali praxou zo zahraničia. Spočíva v zavedení dvojkolovosti celého procesu. „V prvom kole po novom bude stačiť predložiť len zámer projektu. To pomôže najmä malým a stredným obciam na zapojenie sa do výziev, ktorým sa v minulosti kvôli vysokej finančnej záťaži radšej vyhýbali,“ doplnil Béla Bugár.

Zároveň sa podľa neho zníži aj administratívna záťaž, keď už štát nebude požadovať od žiadateľa množstvo formálnych dokumentov, ktoré pritom má sám k dispozícii, len na iných úradoch. „Tento zámer vznikol na základe iniciatívy zdola, keď sa starostovia a primátori obrátili na nás. Dlhodobo upozorňujú na zdĺhavý, administratívne a finančne mimoriadne náročný proces pri získavaní eurofondov,“ priblížil dôvody zamýšľanej zmeny predseda Most-Híd Béla Bugár.

Obce a mestá to môže finančne odbremeniť

Podľa neho obce a mestá často museli minúť nemalé finančné prostriedky na spracovanie projektov, ktoré nakoniec boli aj tak neúspešné, čo prirodzene odoberalo obce a mestá o čas a predovšetkým peniaze. „Tento návrh je zároveň aj súčasťou nedávno prijatého programového dokumentu Most-Híd Právny štát, rozvinuté regióny a ochrana menšín na poslednom sneme strany,“ doplnil Bugár.

Predseda Most-Híd je preto rád, že sa podarilo vo veľmi krátkom čase pripraviť konkrétne návrhy a dokonca už vyhlásiť aj prvú výzvu, ktorá sa týmito pravidlami bude riadiť. „Chcem oceniť, že úrad podpredsedu vlády spolu so ZMOS-om veľmi promptne zareagovali a som presvedčený, že sa nám touto zmenou podarí nielen finančne a administratívne odbremeniť samosprávy, ale aj zlepšiť čerpanie eurofondov,“ dodal Béla Bugár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie Most-Híd