Exekútori vyzývajú občanov, pred sviatkami sa nezadlžujte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová, dôkladným posúdením svojich reálnych finančných možností a obozretným prístupom k vianočným pôžičkám sa ľudia môžu vyhnúť potenciálnym problémom v budúcnosti, ktoré sa môžu skončiť až exekúciou.

Celebrity angažované v reklamách znižujú ostražitosť ľudí

Slovenské domácnosti pritom podľa nej patria medzi najviac zadlžené v krajinách strednej a východnej Európy. „Na zadlžovanie domácností už upozornila aj Národná banka Slovenska. Situácia na finančnom trhu s lacnými úvermi nemusí trvať večne a so zvyšovaním sa úrokových sadzieb môžu rásť aj nároky na splácanie pôžičiek,“ uviedla Kolesárová.

Predovšetkým dôchodcovia a slabšie sociálne skupiny obyvateľstva môžu podľa SKE pod vplyvom vianočných reklám podceniť riziko neprimeraného zadlženia sa. „Celebrity angažované v reklamách znižujú ostražitosť ľudí a ponúkajú im pôžičku na nákup vianočných darčekov ako niečo samozrejmé. Vo finančnej oblasti je však mimoriadne dôležité nepodľahnúť emóciám a mať stále na pamäti, že všetky dlhy je raz potrebné uhradiť,“ povedala Kolesárová.

Upozorňujú na riziká vedúce až k exekúcii

Ak sa už občania rozhodnú požičať si peniaze, mali by si podľa Kolesárovej dôkladne naštudovať úverové podmienky. „Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sa rozhodnú úver splácať, tým viac ho preplatia. Dôležitejšia ako výška splátky je pritom ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá zohľadňuje všetky náklady spojené s úverom a mieru jeho ročného preplatenia,“ zdôraznila.

Slovenská komora exekútorov podľa Kolesárovej v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje občanov na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii.

„Na stránke www.ske.sk v sekcii Nebuďte naším klientom poskytujeme rady, ako sa nedostať do exekúcie. Občanom v exekúcii zasa poskytujeme bezplatnú poradňu, ktorá za tri roky existencie pomohla už vyše tritisíc ľuďom. Modelové prípady z poradne zverejňuje komora od minulého roku aj na webe,“ dodala Kolesárová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SKE Slovenská komora exekútorov