Európsky systém satelitnej navigácie Galileo štartuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Systém Galileo zamieril do vesmíru
. Foto: archívne, SITA/AP Photo/ESA, S. Corvaja

BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) – Európsky systém satelitnej navigácie Galileo začne vo štvrtok 15. decembra ponúkať prvé služby orgánom verejnej správy, podnikom a občanom. Ako v stredu informovala Európska komisia, prostredníctvom pátracej a záchrannej služby (Search and Rescue Service, SAR) bude odteraz možné stratené osoby, ktoré uskutočnia núdzové volanie zo zariadenia kompatibilného so systémom Galileo, nájsť a zachrániť rýchlejšie.

Čas potrebný na ich nájdenie sa tak skráti na desať minút. V súčasnosti môže objavenie osoby stratenej na mori alebo v horách trvať aj niekoľko hodín. Otvorená služba systému Galileo podľa EK ponúkne širokej verejnosti bezplatnú službu na určovanie polohy a času, a tiež navigáciu, ktorú bude možné využívať pomocou čipových súprav kompatibilných so systémom Galileo v smartfónoch a automobilových navigačných systémoch.

Systém pomôže najmä ľuďom v mestách

Presnejšie určovanie polohy v rámci systému Galileo bude prínosom najmä pre osoby, ktoré používajú navigačné zariadenia v mestách, kde v súčasnosti bývajú satelitné signály často blokované vysokými budovami.

Počas vnútroštátnych núdzových alebo krízových situácií, napríklad pri teroristických útokoch, bude pre používateľov zo štátnej správy k dispozícii obzvlášť stabilná a plne šifrovaná služba, ktorá zabezpečí kontinuitu prevádzky.

Netreba čakať, treba inovovať

Podpredseda komisie zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič povedal, že geolokácia je ústredným prvkom prebiehajúcej digitálnej revolúcie, ktorá prináša nové služby meniace náš každodenný život. „Systém Galileo desaťnásobne zvýši presnosť geografickej lokalizácie a umožní vznik novej generácie technológií založených na tejto lokalizácii, ako sú napríklad autá bez vodiča, hybridné zariadenia alebo služby inteligentných miest,“ uviedol Šefčovič.

Vyzýva preto európskych podnikateľov, aby nečakali a inovovali. Zostava systému Galileo sa v súčasnosti skladá z osemnástich satelitov, pričom všetky sa už nachádzajú na obežnej dráhe. Predpokladá sa, že úplná zostava bude mať tridsať satelitov a bude dokončená v roku 2020.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš Šefčovič