Fico: Aktivity SaS sú útokom proti baníctvu na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na zasadnutí Rady EÚ. Brusel, Belgicko, 29. jún 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

NOVÁKY 17. decembra (WebNoviny.sk) – Za útok proti baníctvu na Slovensku označil predseda vlády Robert Fico aktivity strany Sloboda a solidarita zamerané proti prevádzke tretieho bloku nováckej tepelnej elektrárne. Ide podľa neho o politicky cielený útok so zámerom vytvoriť v spoločnosti sociálne napätie.

SaS podala v súvislosti so spustením prevádzky tretieho bloku trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Fico presadzuje zachovanie baníctva na hornej Nitre

,,Chcem veľmi ostro a principiálne odmietnuť útoky politickej strany SaS a bratislavskej kaviarne na baníctvo a hutníctvo. Táto politická strana atakuje výrobu elektrickej energie v treťom bloku nováckej elektrárne, ktorý musel byť naštartovaný, pretože Slovenské elektrárne si neplnili záväzky voči Hornonitrianskym baniam,“ povedal Fico po rokovaní s generálnym riaditeľom baní Petrom Čičmancom.

,,Na rozdiel od liberálov a bratislavskej kaviarne budem vždy trvať na tom, že tradícia baníctva na hornej Nitre musí byť zachovaná, pokiaľ tu budú primerané zásoby a primerané ekonomické podmienky na ťažbu hnedého uhlia,“ dodal predseda vlády oblečený v baníckej uniforme. Zdôraznil, že v Hornonitrianskych baniach pracuje 4200 ľudí.

SaS argumentuje negatívnym vplyvom na zdravie ľudí

Opozičná strana SaS podala v piatok v súvislosti s prevádzkou tretieho bloku elektrární v Novákoch trestné oznámenie pre negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie, ktoré so sebou spaľovanie uhlia v bloku B3 prináša. Podľa jej poslancov prebieha bez potrebných osvedčení zrejme aj samotné podnikanie Hornonitrianskych baní v oblasti výroby a predaja elektriny. Podľa SaS je tretí blok opäť v prevádzke, aj keď nikdy nesplnil a neplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie a neexistujú povolenia.

Slovenské elektrárne ho z tohto dôvodu koncom minulého roka odstavili. Podľa Slovenských elektrární, ktoré vlastnia tepelnú elektráreň v Novákoch, sa elektrina v treťom bloku nevyrába, prebiehajú v ňom testovania zariadení v réžii Hornonitrianskych baní. Ich generálny riaditeľ Peter Čičmanec tvrdí, že blok majú k dispozícii len na prevádzkovú skúšku na štyri mesiace s cieľom hľadať náhradný prevádzkový zdroj, ktorý by plnil emisné limity Európskej únie.

Tento náhradný zdroj by bol k dispozícii v prípade výpadku prvého alebo druhého bloku. Podľa Čičmanca je tento prevádzkový pokus v súlade s legislatívou. Naštartovanie tretieho bloku baniam pomohlo znížiť zásoby neodobratého uhlia. Predseda vlády Robert Fico bude s vedením Hornonitrianskych baní a ďalšími partnermi rokovať aj v pondelok, problém by mal byť podľa neho uzatvorený do konca budúceho týždňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita