Pri Nitre postavia nový plynovod, ekológovia mu dali zelenú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plynovodom z Vojan potečie plyn na Ukrajiny
Výstavba prepojovacieho plynovodu by si mala vyžiadať zhruba osem miliónov eur. Foto: ilustračné, SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Projekt výstavby zásobníka plynu pri Nitre v katastri obce Golianovo je bližšie k realizácii. Ekológovia z ministerstva životného prostredia totiž súhlasili s výstavbou prepojovacieho plynovodu, ktorý má spojiť kompresorovú stanicu v Ivanke pri Nitre s plánovaným zásobníkom plynu.

„Na základe vyhodnotenia výsledkov procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie súhlasíme s realizáciou prepojovacieho plynovodu,“ informovala sekcia environmentálneho hodnotenia v záverečnom stanovisku.

Investori musia splniť devätnásť opatrení

Investor, ktorým je spoločnosť BellGass, ako aj následný užívateľ plynovodu, firma Engas, však musia splniť devätnásť opatrení, ktoré vyplynuli z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Napríklad budú musieť vykonať podrobný inžiniersko-geologický prieskum, tlakovú skúšku celej potrubnej trasy či po uvedení plynovodu do prevádzky porovnať predpokladané výstupy so skutočne dosahovanými hodnotami a zabezpečiť odstránenie prípadných odchýlok.

Výstavba prepojovacieho plynovodu by si mala vyžiadať zhruba osem miliónov eur. Podľa projektovej dokumentácie bude plynovod prechádzať katastrami obcí Golianovo, Mojmírovce, Veľká Ves a Veľký Cetín. S výstavbou prepojovacieho plynovodu s dĺžkou zhruba 13 kilometrov by sa malo začať začiatkom budúceho roka. O rok neskôr by mal byť plynovod už realitou.

Zásobník by mal mať objem do 1,5 miliardy m³

Nový podzemný zásobník plynu by mal mať objem do 1,5 miliardy metrov kubických. Ministerstvo hospodárstva SR už pred zhruba ôsmimi rokmi odobrilo realizáciu spomínaného zásobníka. Až v tomto roku sa však začali reálne kroky, ktoré by mali viesť k jeho výstavbe. Vo februári tohto roka obec Golianovo vydala v súvislosti s projektom zásobníka plynu oznámenie o začatí územného konania.

Návrh na vydanie územného rozhodnutia podala spoločnosť Engas, ktorej spoločníkmi sú dve firmy registrované na Malte a dve české spoločnosti Kukburg Holding a E-Invest Group. Následne spoločnosť BellGass predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie svoj investičný zámer na výstavbu prepojovacieho plynovodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať