Miera nezamestnanosti na Slovensku je najnižšia od roku 2008

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci novembra tohto roka 8,78 %. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od decembra 2008, kedy predstavovala 8,39 %. Oproti koncu októbra tohto roka sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,30 percentuálneho bodu.

Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 1,99 percentuálneho bodu. Na utorkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 238 380 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu októbra tohto roka ide o pokles o 8 214 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 52 132 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 10,24 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,26 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,26 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci novembra tohto roka 278 192 osôb. Oproti koncu októbra tohto roka je to pokles o 7 059 osôb, v porovnaní s novembrom minulého roka je to menej o 58 839 ľudí.

Výsledok Fica mimoriadne teší

„Podarilo sa nám prekročiť ďalšiu hranicu a je to výsledok, ktorý ma mimoriadne teší,“ povedal na tlačovej besede premiér Robert Fico. Ako uviedol, takýto vývoj miery nezamestnanosti očakával až v nasledujúcich mesiacoch. „Aktívne opatrenia, ktoré ministerstvo práce a príslušné inštitúcie, ktoré sú mu podriadené, prijímajú, významnou mierou prispeli k tomu, že môžeme slovenskej verejnosti povedať mimoriadne pozitívne správy,“ povedal predseda vlády.

Upozornil na to, že v januári tohto roka strana Smer-SD sľúbila vytvoriť v najbližších štyroch rokoch 100 tisíc nových pracovných miest a mieru nezamestnanosti na Slovensku znížiť pod 10 %. „Plán, ktorý sme si pôvodne dali na štyri roky, sa nám prakticky darí napĺňať už v priebehu roku 2016,“ zdôraznil Fico. Za jedenásť mesiacov tohto roka sa podľa neho na Slovensku vytvorilo 63,5 tisíc nových pracovných miest.

Richter poďakoval zamestnávateľom

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poďakoval zamestnávateľom za to, že ľuďom dávajú prácu. „Aj v budúcom roku urobíme všetko preto, aby pozitívny trend vývoja zamestnanosti nebol zabrzdený z titulu nejakých prekážok, ktoré by mal vytvoriť štát,“ povedal. Aj podľa ministra sa miera nezamestnanosti na Slovensku znižuje i vďaka aktívnym opatreniam na trhu práce. „Keby niet našich opatrení na trhu práce a dobre cielených projektov prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu, tak tento stav nedosiahneme,“ zdôraznil Richter.

Teší ho, že sa rapídne znížila nezamestnanosť mladých ľudí do 29 rokov a klesol aj počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných. „Mladí ľudia v absolútne drvivej väčšine zostávajú pracovať na Slovensku,“ povedal Richter. Podľa neho ide asi len o 7 % mladých ľudí, ktorí si našli prácu v zahraničí. „Volanie len po dovoze lacnej pracovnej sily z tretích krajín nie plne opodstatnené,“ upozornil minister Richter. Sľúbil však, že na západnom Slovensku v okresoch s mierou nezamestnanosti okolo 3,5 % ministerstvo práce odsúhlasí, aby na Slovensko prišla odborne pripravená, vzdelaná pracovná sila z krajín mimo Európskej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián ValentovičRobert Fico