Priemerný vek zamestnancov v stavebníctve je 42 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico skontroloval výstavbu štadióna v Trnave
Pohľad na rozostavanú futbalovú arénu City Arenu - Štadión Antona Malatinského počas kontrolného dňa stavby za účasti premiéra SR. Štadión má byť dokončený v prvom polroku 2015 a bude mať kapacitu 19 000 miest. Trnava, 14. august 2014. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 28. decembra (WebNoviny.sk) – Zamestnanci slovenských stavebných firiem majú priemerný vek 42 rokov, najstarší zamestnanci pracujú na úrovni manažmentu s priemerným vekom 45 rokov. Iba veľmi malé percento zamestnancov predstavujú cudzinci.

Vyplýva to zo štvrtej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva v tomto roku spracovanej analytickou spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou, a. s., Ladce.

Robotnícke a administratívne pozície v domácom stavebníctve zastávajú ľudia s priemerným vekom 41 rokov. Vyšší priemerný vek zamestnancov sa objavuje u firiem zameraných na inžinierske stavebníctvo (45 rokov) a veľkých stavebných spoločností (44 rokov). Odpovede riaditeľov stavebných spoločností o priemernom veku zamestnancov sa pohybovali v rozmedzí od 25 do 65 rokov.

Stavebné firmy pritom v drvivej väčšine prípadov zamestnávajú Slovákov a iba veľmi malú časť zamestnancov predstavujú cudzinci. Najviac zamestnancov slovenskej národnosti pracuje v priemere na administratívnych pozíciách (98 percent), nasledujú manažérske (97 percent) a robotnícke profesie (95 percent),“ priblížil riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. Najmenej cudzincov pracuje vo firmách zameraných na inžinierske stavby (1 percento) a na manažérskych pozíciách veľkých firiem žiadni. Takmer pätina (18 percent) riaditeľov stavebných spoločností na túto otázku neodpovedala.

Strojový park stavebných firiem sa obmieňa v priemere po siedmich rokoch, pričom na tomto údaji sa zhodli riaditelia naprieč celým sektorom. Jedinú výnimku predstavujú veľké stavebné spoločnosti, v ktorých obmieňajú stroje v priemere po ôsmich rokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať