Príspevok na opatrovanie sa zvýšil na 125 % životného minima

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
ilustračné foto Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 2. januára (WebNoviny.sk) – Od začiatku tohto roka sa zvýšila ochrana príjmu opatrovaného človeka, stúpla suma príspevku na opatrovanie a predĺžilo sa obdobie dôchodkového poistenia opatrovateľov a osobných asistentov. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára 2017.

Do konca vlaňajška bol chránený príjem opatrovaného vo výške 1,4-násobku sumy životného minima, čo predstavuje 277,31 eura. Od začiatku tohto roka sa táto hodnota zvýšila na 1,7-násobok sumy životného minima, teda na 336,75 eura. Vyšší je aj príspevok na opatrovanie. Do konca roka 2016 bol základný príspevok 220,51 eura, od začiatku tohto roka išiel nahor na 125 % životného minima, čo predstavuje 247,61 eura.

Predĺžilo sa aj obdobie dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Matka opatrujúca ťažko zdravotne postihnuté dieťa mohla do konca minulého roka získať maximálne 18 rokov dôchodkového poistenia. Od začiatku tohto roka sa však akékoľvek časové obmedzenie zrušilo. Zmenou pre ťažko postihnutých ľudí je po novom aj vyššia ochrana darov.

Akékoľvek peňažné dary do 12-násobku sumy životného minima už nie sú súčasťou posudzovaného príjmu. Právna úprava sa dotýka aj nepeňažných darov. Akékoľvek nepeňažné dary do 12-násobku životného minima už nespadajú do posudzovaného majetku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR