Štát je pripravený naspäť skupovať energetické podniky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Žiga
Minister životného prostredia SR Peter Žiga počas rokovania 59. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 11. december 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – Zmena pomerov v slovenských energetických podnikoch sa v najbližšom období neočakáva. Ministerstvo hospodárstva nemá informácie o tom, že by sa niektorý investor chystal odísť z energetickej spoločnosti. „Nič podobné sa nám v tejto chvíli nedostáva na stôl. Nemáme informácie, že by nejaký investor uvažoval nad predajom svojho energetického podielu,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister hospodárstva Peter Žiga.

Štát je však podľa neho pripravený v prípade odchodu niektorého akcionára z energetickej firmy odkúpiť jeho podiel. Nie však prostredníctvom štátneho energetického holdingu, o založení ktorého uvažovala bývalá vláda Roberta Fica, ale napríklad prostredníctvom štátneho SPP.

„Osobne si myslím, že tie kľúčové energetické podniky by mali byť v rukách štátu. A vždy, keď bola príležitosť sme úlohu štátu v týchto podnikoch posilnili, ako v prípade Transpetrolu či SPP. Naďalej si myslím, že toto by mal štát robiť, a či to bude robiť prostredníctvom napríklad štátneho SPP, alebo na to vytvorí nejaký špecializovaný holding, to by som v tejto chvíli neriešil. Keď uvidíme, že je potrebné vytvoriť holding, tak holding vytvoríme. V tejto chvíli sa tým nejako operatívne nezaoberáme, ale nepovedal by som, že je to mŕtva vec. V súčasnosti však vieme cez štruktúru SPP využiť pozíciu, že by sme vedeli vstupovať do predaja energetických podielov,“ povedal Žiga.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Žiga
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SR