Volkswagen zaplatí za emisný škandál rekordnú pokutu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Očakávaná pokuta je podstatne vyššia ako akákoľvek iná pokuta týkajúca sa v poslednom období automobilového priemyslu. Foto: ilustračné, SITA/AP

DETROIT 11. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká automobilka Volkswagen (VW) uviedla, že je v pokročilom štádiu rokovaní o urovnaní trestného stíhania v USA v súvislosti s emisným škandálom tým, že prizná vinu a zaplatí pokutu v sume 4,3 mld. USD. Ide o sumu, ktorá je podstatne vyššia ako akákoľvek iná pokuta týkajúca sa v poslednom období automobilového priemyslu.

Podľa profesora práva na Michiganskej univerzite Davida M. Uhlmanna, ktorý je bývalým šéfom sekcie environmentálnych trestných činov na ministerstve spravodlivosti USA, je pravdepodobné, že VW bude súhlasiť so spoluprácou pri vyšetrovaní a poskytne dokumenty a iné informácie.

Blížiaca sa dohoda o vine medzi Volkswagenom a americkou prokuratúrou v otázke emisného škandálu by mohla byť zlou správou pre zamestnancov Volkswagenu, ktorí zohrali nejakú rolu pri falšovaní emisných testov alebo následnom zatajovaní. „Firmy často čelia dileme, či majú chrániť svojich zamestnancov alebo spolupracovať s vyšetrovaniami vlády, ale takmer vždy sa nakoniec rozhodnú v najlepšom záujme firmy odovzdať informácie, ktoré majú,“ konštatoval Uhlmann.

Ak sa dohoda o priznaní viny uzavrie, pokuta v sume 4,3 mld. USD zatieni také postihy, ako bola napríklad pokuta pre japonskú automobilku Toyota vo výške 1,2 mld. USD pre problémy s rýchlostnými pedálmi, ktoré spôsobovali neželané zrýchlenie áut. Volkswagen okrem toho uzavrel dohodu s americkými úradmi ochrany životného prostredia a majiteľmi áut o odškodnení, ktoré je v celkovej sume 15 mld. USD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen