Opozícia by chcela odvolať šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jozef Holjenčík
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík počas brífingu ÚRSO k nákladom na energie v roku 2017. Foto: archívne, SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – V parlamente čoraz častejšie zaznievajú slová o potrebe odvolať predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka. K už niekoľkoročným kritikom šéfa regulačného úradu, k strane SaS, sa po problémoch s nastavením nových distribučných taríf pri cenách elektriny a plynu pridala aj strana OĽaNO, nezaradený poslanec Zsolt Simon a mimoparlamentná strana KDH.

„Keďže premiér Robert Fico tvrdí, že nestrpí diletantov, tak ho vyzývame, aby okamžite odvolal predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka. Robert Fico kedysi označil za veľký vzor svojej vlády Juraja Jánošíka. Ťažko povedať, či si jeho vláda vzala za vzor fakt, že Jánošík bol zbojník, alebo to, že bohatým bral a chudobným dával,“ uviedol líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého je vláda plne zodpovedná za chod regulačného úradu, keďže navrhla väčšinu členov Regulačnej rady pôsobiacej na ÚRSO.

Podľa nezaradeného poslanca Zsolta Simona v stredu po rokovaní vlády samotný premiér priznal pochybenie predsedu regulačného úradu. „Nominant strany (Smer-SD – pozn. red.) by mal po takýchto zlyhaniach odstúpiť a nie viesť ďalej regulačný úrad,“ myslí si Simon. Aj mimoparlamentná strana KDH je presvedčená, že regulátor pri cenových rozhodnutiach o tarife za distribúciu plynu a elektriny pochybil.

„Malo to dopad na neprijateľné zvýšenie platieb za energie. Za toto neprofesionálne a neetické zlyhanie regulačný úrad nesie zodpovednosť, jeho predsedu Jozefa Holjenčíka preto vyzývame, aby odstúpil z tejto funkcie,“ povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

Regulačný úrad kritizoval aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Ten síce nežiadal odvolanie šéfa regulačného úradu, ale nepriamo ho obvinil, že podľahol lobizmu silného energetického hráča na Slovensku. Šéf koaličnej strany SNS však pripustil zmeny v zákone o regulácii v sieťových odvetviach. „Na najbližších možných schôdzach parlamentu poslanci koalície navrhnú rozšírený počet účastníkov v správnom konaní. Myslím si, že ak úrad vydáva rozhodnutie, mal by štát ako dotknutý účastník tohto konania figurovať. Je sa treba zamyslieť nad mocou, ktorou disponuje predseda regulačného úradu,“ konštatoval v stredu Danko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičJozef HoljenčíkPavol ZajacRobert FicoZsolt Simon
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví