Európska centrálna banky stimuly sťahovať tak ľahko nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračná fotografia Foto: ilustračné, SITA/AP

FRANKFURT 19. januára (WebNoviny.sk) – Európska centrálna banka (ECB) zďaleka nie je v situácii, v ktorej by plánovala sťahovanie svojho stimulačného programu zameraného na podporu ekonomiky. Povedal to vo štvrtok po zasadaní banky jej šéf Mario Draghi. Predstavitelia banky podľa neho na zasadaní „nediskutovali o redukcii“ programu stimulov. Keď ten čas príde, bude potrebná „veľmi hlboká a pozorná analýza“, konštatoval.

Draghi sa takto vyjadril po tom, ako ECB rozhodla o ponechaní hlavnej úrokovej sadzby na nulovej úrovni a potvrdila aj plán nakupovať vládne a podnikové dlhopisy do konca tohto roka.

Šéf ECB konštatoval, že inflačné tlaky v eurozóne „zostávajú utlmené“. Inflácia v menovej únii v decembri posilnila na 1,1 percenta, ale išlo predovšetkým o dôsledok zvýšenia cien palív a nespôsobil to rast základného dopytu po tovaroch. Inflácia bez zahrnutia cien palív a cien iných volatilných položiek zostáva uväznená v pásme 0,8 až 0,9 percenta. To je stále hlboko po úrovňou dve percentá, ktorú si ECB želá dosiahnuť.

Draghi ďalej uviedol, že je „predčasné“ komentovať vyjadrenie novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, že dolár je „príliš silný“. Pripomenul však záväzky krajín organizácie G20 nedevalvovať svoje meny s cieľom získať obchodné výhody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mario Draghi
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka