Peniaze EÚ sa tunelujú cez poradenstvo, tvrdia liberáli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nicholsonova
Poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu za liberálov Lucia Nicholsonová. Foto: archívne, SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 20. januára (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má podozrenie, že peniaze Európskej únie sa „tunelujú“ cez poradenské služby pre jednotlivé ministerstvá.

Poslankyňa a podpredsedníčka parlamentu za liberálov Lucia Ďuriš Nicholsonová v piatok informovala, že na poradenstvo v rámci technickej pomoci EÚ vyčerpali zatiaľ 75 mil. eur z plánovaných 650 mil. eur. Ide podľa nej o tunel v eurofondoch, čo na Slovensku vraj nemá obdobu. Liberáli chcú podľa svojho predsedu Richarda Sulíka informovať príslušné generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre nehospodárne využívanie peňazí EÚ a podať podnety na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

„Ministerstvo vnútra v roku 2014 za záhadných okolností spustilo tender na vysúťaženie poradenských, audítorských a právnych služieb. Vysúťažili desať subjektov a len z týchto subjektov si ministerstvá môžu vyberať toho, kto im bude radiť pri eurofondoch,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová. Najviac z balíka 75 mil. eur podľa nej vyčerpala firma Deloitte v objeme 33,4 mil. eur. „Problém je, že Deloitte robí len to, čo robia ľudia na ministerstvách. Na ministerstvách sú stovky úradníkov, ktorí sú platení z technickej pomoci a majú v popise práce aj to, čo ministerstvá zadávajú pre Deloitte,“ uviedla poslankyňa.

Experti vraj berú za poradenstvo vysoké sadzby

Experti podľa nej berú za poradenstvo vysoké hodinové sadzby, zhruba 130 eur na hodinu. Tvrdí, že napriek tomu je čerpanie eurofondov v novom programovom období horšie ako kedykoľvek predtým, keď to zabezpečovali radoví zamestnanci ministerstiev a tí majú v náplni práce to isté ako externí poradcovia. „To znamená, že externí poradcovia sú absolútne zbytoční,“ dodala Ďuriš Nicholsonová.

SaS kritizuje aj to, že donedávna bývalý poradca Deloitte Marek Mitošinka v súčasnosti zodpovedá za Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý patrí pod riadenie ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. „Dnes tento človek pracuje na ministerstve pôdohospodárstva a zadáva premrštené objednávky pre Deloitte,“ upozornila poslankyňa. Liberáli tvrdia, že ide o konflikt záujmov.

Spomínaná firma podľa nej v minulosti vážne pochybila, napríklad pri výzve pre materské škôlky. „Výzva bola tak v rozpore s nariadeniami Európskej komisie, že musela byť stiahnutá. A potom dostal Deloitte novú objednávku, aby opravil svoje vlastné chyby. Výzva je zverejnená znovu, ale s časovým posunom, to znamená, že regióny nemajú peniaze na škôlky. Sľúbili ľuďom, že zoberú ich deti do škôlky a teraz to nemajú z čoho zaplatiť,“ informovala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa ministerstva dehonestuje prácu úradníkov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zareagovalo tým, že SaS nekompetentne a neoprávnene dehonestuje kvalitnú prácu štátnych úradníkov. Spoločnosť Deloitte podľa rezortu vôbec nepracovala na novej výzve IROP k materským školám a na ministerstve nie je žiaden konflikt záujmov.

„Generálny riaditeľ sekcie programov rozvoja vidieka Marek Mitošinka bol vybraný ako špičkový odborník s 15-ročnými skúsenosti v oblasti eurofondov. Aj vďaka jeho odbornosti a skúsenostiam zo súkromného sektora dokázal za niekoľko mesiacov kompletne naštartovať celý operačný program,“ uviedla Zuzana Peiger Ačjaková z odboru komunikácie a marketingu na uvedenom ministerstve. „V konflikte záujmov nie je a nikdy ani nebol. Na výbere firmy Deloitte sa nijako nepodieľal, obstarávanie realizovalo ministerstvo vnútra v roku 2014. Rezort pôdohospodárstva tak túto zmluvu už zdedil z minulosti,“ dodala.

Deloitte podľa poslankyne urobil pre ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka napríklad príručku verejného obstarávania pre IROP. Príručka má asi 70 strán a stála 95 tis. eur. „Táto príručka k procesu verejného obstarávania už existuje minimálne pre Operačný program Kvalita životného prostredia a Úrad pre verejné obstarávanie. Domnievame sa, že Deloitte vydá takúto príručku k obstarávaniu pre IROP a s minimálnymi zmenami vydá takú istú príručku pre ďalšie ministerstvá. A nanovo si takto fakturuje peniaze,“ poznamenala Ďuriš Nicholsonová. To je podľa nej presne to, čo Európska komisia nechce.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že od marca zásadným spôsobom reštartovalo fungovanie celého IROP-u a od začiatku novembra vyhlásilo šesť eurofondových výziev v hodnote 416 mil. eur. „Do štartu čerpania IROP vložilo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka maximum síl a podarilo sa mu dobehnúť niekoľkoročné meškanie aj vďaka profesionalite celého tímu, ktorý sa na tom podieľal. Kritika práce ľudí na ministerstve zo strany SaS je teda absolútne neoprávnená, nekompetentná a dehonestuje kvalitnú prácu štátnych úradníkov,“ uviedla Peiger Ačjaková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Ďuriš NicholsonováLucia Nicholsonová
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita