Prokuratúra rozšírila vyšetrovanie škandálu Volkswagenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen
Volkswagen doposiaľ uviedol, že v súvislosti s emisným škandálom prejde opravou celosvetovo 11 miliónov vozidiel. Foto: ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 27. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká prokuratúra oznámila, že rozšírila vyšetrovanie škandálu Volkswagenu súvisiaceho s manipulovaním emisných testov dieselových áut.

Prokuratúra v piatok informovala, že zvýšila počet podozrivých. Zároveň uviedla, že má dôkazy o tom, že bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn pravdepodobne o manipulácii emisných testov vedel skôr, ako tvrdil. Winterkorn z funkcie odstúpil v septembri 2015, niekoľko dní po tom ako sa v USA objavili správy o tom, že VW používa softvér vypínajúci kontrolu emisií. Pri odstúpení z funkcie uviedol, že si nie je vedomý toho, že by sa osobne niečoho dopustil.

Prokurátori v nemeckom Braunschweigu však uviedli, že „na základe miestneho vyšetrovania prokuratúry“, Winterkorn „mohol vedieť o manipulujúcom softvére skôr, ako verejne tvrdí“. Prokurátori vo vyhlásení uviedli, že pri prešetrovaní Volkswagenu zvýšili počet podozrivých z 21 na 37. Prokuratúra konštatovala, že tento týždeň v Nemecku urobila prehliadky na 28 miestach, vrátane kancelárií a súkromných

Winterkorn a ďalší predstavitelia Volkswagenu sú teraz prešetrovaní pre obvinenia zo spáchania podvodu. Vo vyhlásení z júna minulého roka prokurátori uviedli, že Winterkorn bol vyšetrovaný iba pre trhovú manipuláciu a to pre podozrenie, že včas neinformoval o možných finančných dôsledkoch problému.

Americká prokuratúra osobitne obvinila siedmich bývalých zamestnancov Volkswagenu. Spoločnosť súhlasila s tým, že v USA zaplatí pokuty v sume 4,3 mld. USD, aby urovnala obvinenia z trestných činov. Okrem toho dosiahla dohodu s americkými environmentálnymi úradmi a majiteľmi áut o odškodnení v sume 15 mld. USD.

(1 EUR = 1,07 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen