Danko naznačil koaličnú krízu, ak sa nedohodnú na energetike

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko podľa vlastných slov nevedel, že premiér Robert Fico sa vo štvrtok tretne s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefom Holjenčíkom. Ako povedal na tlačovej besede, s Ficom nehovoril už štyri dni.

Dôvodom je práve téma ÚRSO. Ako Danko dodal, nevie, ako toto stretnutie ovplyvní zotrvanie Holjenčíka vo funkcii šéfa ÚRSO. Uviedol, že „koalícia sa nezlúčila do jednej politickej strany „ „SNS má svoju politiku a svoju budúcnosť. Dôležité je nestratiť svoju tvár a dôveru ľudí,“ povedal s tým, že niektoré veci si musia v koalícii vysvetliť.

Danko požiada poslancov o zmenu programu

Zároveň Danko vyjadril pohoršenie nad správaním riaditeľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Podľa Danka je bezprecedentné, keď Národná rada Slovenskej republiky vyzve vysokého funkcionára obhajovať svoje konanie a postup a ten si dovolí poslať na poslednú chvíľu list, že on, „samostatný, nezávislý, považuje za nevhodnú účasť predsedu ÚRSO na rokovaní pléna“. Podľa Danka je to prejav bezcharakternosti a cynizmu.

Andrej Danko vo štvrtok o jedenástej v rámci hlasovania o prerokovaných zákonoch požiada poslancov o zmenu programu a prijatie uznesenia.

„To uznesenie bude znieť, že NR SR prvýkrát v histórií vyjadrí nedôveru predsedovi ÚRSO. Súčasne ho vyzve, aby sa bezodkladne vzdal svojej funkcie,“ povedal s tým, že okrem toho s podporou poslancov vyzve orgány činné v trestnom konaní, aby preskúmali všetky postupy, ktoré viedli Holjenčíka k zvyšovaniu cien energií. Podľa Danka Holjenčík konal na vlastnú zodpovednosť bez toho, aby komunikoval s vládou. Preto Danko čakal, že sa ľuďom prinajmenšom ospravedlní za svoje zlyhanie.

Holjenčík odstúpil z funkcie

Podľa predsedu SNS nastane prvá koaličná kríza, ak sa vládne strany SNS, Smer-SD a Most-Híd nedohodnú na spoločnom postupe ako ďalej v energetike.

„SNS bude požadovať vznik energetického holdingu alebo ako alternatívu zvýšenie angažovanosti ministerstva hospodárstva v energetike – vytvorenie samostatnej sekcie v rezorte, ktorá bude dozorovať správne hospodárenie v tejto oblasti,“ povedal Danko s tým, že to vidí ako riešenie na zlepšenie situácie.

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík mal vo štvrtok v úvode tretieho dňa rokovania na 12. schôdzi parlamentu vysvetliť svoje konanie vo veci zvyšovania cien energií. Jeho vystúpenie bolo naplánované na 09:00. Holjenčík však pred poslancami nevystúpil, lebo sa vzdal funkcie. Svoje rozhodnutie oznámil vo štvrtok predsedovi vlády Ficovi.

„Predseda úradu mi ako predsedovi vlády oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede Fico. Šéf regulačného úradu teraz musí poslať list so svojím rozhodnutím vzdať sa funkcie prezidentovi SR. Vláda následne navrhne prezidentovi kandidáta na nového predsedu ÚRSO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoJozef HoljenčíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SDSNS Slovenská národná stranaÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví