Danko odíde z koalície, ak sa nezmení stav v energetike

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Predseda NR SR Andrej Danko
Predseda NR SR Andrej Danko počas brífingu pri príležitosti odovzdávania dekrétov zvoleným členom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Bratislava, 9. február 2017. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Do parlamentu sa podarilo vniesť kultúru a opozícia si uvedomila, že treba niektoré veci zmeniť. Povedal to v nedeľu v relácií televízie TA3 V politike predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko s tým, že novela rokovacieho poriadku má zmysel.

Rokovanie parlamentu o odvolávaní premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktoré sa konalo v utorok 14. februára, zmaril podľa slov Danka práve jeho navrhovateľ Igor Matovič (OĽaNO) tým, že i napriek rokovaciemu poriadku vniesol vizuálne pomôcky. Ako dodal, pokračovanie vo štvrtok bolo prispôsobené tomu, že v stredu zasadala vláda, a tak by sa nemohli schôdze zúčastniť vládni predstavitelia.

Na zmeny je hrdý

„Ja som zodpovedný za poriadok NR SR, aby tam nevzniklo násilie. Parlament je výkladná skriňa nášho správania sa. Sama opozícia nám dala vo veľa veciach za pravdu. Na zmeny som hrdý,“ povedal Danko. Vyzdvihol, že 10. alebo 30. marca bude mimoriadna schôdza Národnej rady Slovenskej republiky, kedy prvýkrát v histórií vystúpia europoslanci na pôde NR SR. „Rokovací poriadok zodpovedá novej dobe,“ dodal.

Danko sa tiež vyjadril, že chce sprísniť zákon o politických stranách tak, aby boli transparentné a aby občania vedeli, kam idú milióny, ktoré politické subjekty od štátu dostávajú. „Do súťaže politických strán sme totiž pustili eseročky a ľudí, ktorí nemusia hľadať kompromis,“ povedal.

Podľa neho sa musí parlament zaoberať sociálnymi vecami a problémami, ktoré trápia ľudí. V súvislosti s kauzou vysokých cien energií povedal, že síce premiér Fico roztrhal faktúru za energie na tlačovej besede, Danko by „roztrhal“ bývalého šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka.

Chce robiť poriadok

Podľa neho i napriek tomu, že sa Holjenčík vzdal funkcie, sa musí pripraviť na trestnoprávny dopad. Už v utorok bude koalícia hovoriť o budúcnosti energetiky. Danko je za to, aby podiely v strategických podnikoch získal štát naspäť do svojich rúk. Ako povedal, ak by sa situáciu nepodarilo dať do poriadku, v koalícii so Smerom-SD by nebol.

Danko zdôraznil, treba urobiť poriadok so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), teda so spoluvlastníkom SPP, Stredoslovenskej energetiky, či Slovenských elektrární.

„Je nešťastie, že títo dravci do našej energetiky vošli, a to za vlády Smeru-SD. Chcem teda, aby súčasná koalícia získala tieto podiely naspäť pre štát. Nechcem, aby nás dobehlo ich úverové zaťaženie a drancovanie cez dividendy. Ak to nedáme do poriadku, radšej v koalícii nebudem,“ dodal. „Musíme zmeniť filozofiu v energetike,“ uviedol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoIgor MatovičJozef Holjenčík
Firmy a inštitúcie SMER-SD