Slovák minie za rok v priemere 466 igelitiek, Dán len štyri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igelitky
Boj proti igelitkám v Európskej únii pokračuje. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Iniciatívu Slovensko bez igelitových tašiek podporili prvé obchodné siete. Do kampane Ministerstva životného prostredia (MŽP), ktorá chce zo Slovenska vytlačiť igelitky väčšinou končiace na skládkach, sa zapojili COOP Jednota, Kaufland a Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR).

Ako informoval hovorca MŽP Tomáš Ferenčák, v rámci iniciatívy plánujú postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja. „Som rád, že iniciatíva našla odozvu aj medzi najvýznamnejšími hráčmi v slovenskom maloobchode,“ povedal minister László Sólymos, podľa ktorého práve maloobchod predstavuje kľúčového hráča pri obmedzovaní spotreby igelitových tašiek, pretože „stoja v strede medzi výrobcami igelitiek a zákazníkmi“.

Subjekty, ktoré sa zapojili do iniciatívy Slovensko bez igelitových tašiek, dostanú logo s nápisom Bez igelitiek.

„Umiestnenie nálepiek v obchodoch nepredstavuje pre zapojených len možnosť prezentovať sa ako zodpovedný podnikateľ. Predovšetkým ide o otvorený záväzok voči zákazníkom, že sa aktívne zapojili do znižovania spotreby neekologických tašiek,“ vysvetlil Sólymos. Dodal, že envirorezort do parlamentu predložil i legislatívnu úpravu, ktorá má za cieľ obmedziť spotrebu igelitových tašiek prostredníctvom ich spoplatnenia a povinnosti ponúkať aj ekologickú alternatívu.

Slovensko sa v spotrebe igelitových tašiek nachádza na prvých priečkach v rámci Európskej únie. Slovák minie za rok v priemere 466 igelitiek, európsky priemer je o viac ako polovicu nižší, jeden Dán ich spotrebuje len štyri. Vo svete sa ročne minie až 100 miliárd igelitiek, z ktorých množstvo končí v moriach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe László Sólymos
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR