Miera nezamestnanosti opäť mierne klesla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanost
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu januára 8,64 %. Oproti decembru minulého roka sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,12 percentuálneho bodu. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 1,75 percentuálneho bodu. Informoval o tom generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič v pondelok na tlačovej besede.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 235 455 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti decembru minulého roka ide o pokles o 2 522 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 46 884 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 10,05 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,11 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,13 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval v januári 273 894 osôb. Oproti decembru vlaňajšieho roka je to pokles o 2 237 osôb, v porovnaní s januárom 2016 je to menej o 56 889 ľudí.

Firmy majú záujem rozširovať okruh pracovníkov

Ako doplnil Valentovič, z regionálneho pohľadu v sledovanom mesiaci najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zaznamenal Prešovský kraj (13,74 %). Úroveň miery evidovanej nezamestnanosti nad slovenský priemer (8,64 %) vykázal ešte Banskobystrický kraj s 12,82 % a Košický kraj s 13,11 %.

Minister práce, sociálny vecí a rodiny Ján Richter uviedol, že vývoj ekonomiky na Slovensku je naďalej relatívne priaznivý, preto firmy majú záujem rozširovať okruh pracovníkov. „Je reálny predpoklad, že takýto vývoj bude pokračovať počas celého kalendárneho roka. Samozrejmá vec, z našej strany je potrebné vyvinúť maximálne úsilie, aby sme v čo najväčšej miere uspokojili požiadavky zamestnávateľov vzhľadom na pracovnú silu a k tomu prispôsobujeme všetky nástroje aktívnej politiky trhu práce, ale aj projekty, ktoré realizujeme prostredníctvom finančných prostriedkov EÚ,“ povedal minister.

Šéf rezortu práce zdôraznil, že nikdy nebude prioritou dovoz lacnej pracovnej sily. „Naopak, aj vzhľadom na isté skúsenosti z posledného obdobia, ktoré tu máme, ideme viaceré veci ďaleko viacej odkontrolovávať, aby nedochádzalo k častému porušovaniu zákona,“ reagoval Richter na medializované informácie o nelegálnom zamestnávaní srbských občanov.

Minister Richter avizuje viacero kontrolných akcií

„Spolu v súčasnosti na Slovensku pôsobí 5 249 občanov Srbskej republiky na takzvané infokarty a 575 na základe povolenia príslušného úradu práce.,“ informoval Richter. V minulom roku sa na Slovensku uskutočnilo 26 tisíc kontrol zameraných na nelegálne zamestnávanie.„Skontrolovali sme skoro 24 tisíc zamestnávateľov, v nich 61 tisíc pracovníkov, odhalili 1 311 zamestnávateľov, ktorí nelegálne zamestnávali takmer tritisíc ľudí,“ ozrejmil štatistiky Richter.

Ako pokračoval, väčšina porušení bola v agentúrach dočasného zamestnávania. Richter preto avizuje v nasledujúcom období viacero kontrolných akcií. Zákon o službách zamestnanosti umožňuje cudzincom pracovať v Slovenskej republike bez pracovného povolenia maximálne 90 dní, ak v súvislosti s dodávkou tovaru alebo služby uskutočňujú montážne, opravárenské, servisné činnosti. „Porušovanie spočíva v tom, že srbská firma má so slovenskou zmluvu na dodanie služby o montážnych prácach a ľudia pracujú vo výrobe za pásom a každých 90 dní ich vymieňajú,“ vysvetlil Richter.

Podľa neho ide o obchádzanie zákona. „Toto nie je montáž, toto je priamo postavenie človeka za montážny pás v konkrétnej fabrike, kde sa podieľa na nejakej sériovej výrobe,“ dodal Richter. Problémom je podľa neho aj reťazenie zamestnancov

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič