Na Slovensku by malo vzniknúť 500 nových pracovných miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výroba
V Ladomerskej Vieske plánuje spoločnosť Nemak rozšíriť svoju výrobu hliníkových odliatkov technológiou vysokotlakového odlievania. Foto: facebook.com/pages/Nemak-Monterrey

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Na Slovensku by malo vzniknúť 500 nových pracovných miest. Konkrétne v Žiline, v Ladomerskej Vieske, Lučenci a v Betliari. Štyria investori plánujú preinvestovať 88,5 milióna eur. Od štátu už požiadali poskytnutie investičných stimulov v objeme vyše 11 miliónov eur, z toho väčšinu vo forme daňových úľav.

Spoločnosť Franke Slovakia plánuje v Žiline vybudovať za takmer 27 miliónov eur nový podnik špecializujúci sa na výrobu farebných kuchynských drezov. Investor plánuje do nového podniku previesť všetkých zamestnancov z už existujúceho závodu. Súčasťou nových výrobných priestorov bude aj kompetenčné centrum, ktoré bude slúžiť na testovanie a vývoj materiálov, resp. dizajn drezov.

Vďaka plánovanej investícií vznikne 240 nových pracovných miest, pričom minimálne 33 nových pracovných miest bude vytvorených v kompetenčnom centre, kde nájdu uplatnenie vysokošpecializovaní odborníci. Spoločnosť už požiadala štát o poskytnutie investičnej pomoci vo forme daňových úľav vo výške 3,9 milióna eur.

Nemak rozšíri výrobu v Ladomerskej Vieske

V Ladomerskej Vieske, v okrese Žiar nad Hronom, plánuje spoločnosť Nemak rozšíriť svoju výrobu hliníkových odliatkov technológiou vysokotlakového odlievania. Investovať chce viac ako 59 miliónov eur. Vzniknúť by malo 210 nových pracovných miest. Investor chce od štátu pomoc vo forme daňových úľav v objeme 6,2 milióna eur.

Spoločnosť D&J Design plánuje v Lučenci výstavbu novej haly na výrobu komponentov z dreva. Preinvestovať by mala firma dva milióny eur. Vzniknúť by malo 40 nových pracovných miest. Od štátu požaduje poskytnutie investičných stimulov v objeme 910 tisíc eur. Vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok 600 tisíc eur a vo forme úľavy na dani z príjmu 310 tisíc eur.

Štát podporí aj investíciu firmy FAFRÁK & FAFRÁK

Štát zrejme podporí aj investíciu spoločnosti FAFRÁK & FAFRÁK. Tá chce v rožňavskom okrese v obci Betliar rozšíriť za necelých 140 tisíc eur kapacitu v existujúcom podniku zameranom na piliarsku výrobu. Vzniknúť by malo desať pracovných miest. Investor požiadal o investičné stimuly vo výške 77 tisíc eur. Vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok 49 tisíc eur a vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta 2 800 eur na jedno vytvorené nové pracovné miesto.

O poskytnutí investičných stimulov spomínaným spoločnostiam bude rozhodovať vládny kabinet. Ministerstvo hospodárstva SR nemá ani u jedného investora výhrady proti poskytnutiu štátnej pomoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia