ÚRSO končí vydávanie nových cien, platia od začiatku roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrina energie spotrebic
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 24. februára (WebNoviny.sk) – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v súčasnosti ukončuje vydávanie nových cenových rozhodnutí pre elektrinu. Nové ceny budú spätne platiť od začiatku tohto roka.

V prípade vyúčtovacích faktúr, ktoré obsahujú aj obdobie mesiacov január, prípadne aj február tohto roku, by mali dodávatelia na základe nových cenových rozhodnutí vystaviť odberateľom opravné faktúry, respektíve dobropisovať rozdiel v cene,“ informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Ak podľa regulačného úradu odberatelia vyúčtovacie faktúry, ktoré obsahujú aj vyúčtovanie reálnej spotreby za január, prípadne aj február 2017, nezaplatia a dodávateľ im obratom nevystaví opravnú vyúčtovaciu faktúru, môžu sa odberatelia obrátiť na úrad. „Všetci odberatelia, ktorí svoje vyúčtovacie faktúry a prípadne aj preddavkové platby už zaplatili, v žiadnom prípade nebudú poškodení, keďže prípadný rozdiel im bude zúčtovaný v nasledujúcej vyúčtovacej faktúre,“ zdôraznil Igaz.

Regulátor dodávateľom elektriny odporúča, aby pri vyúčtovacích faktúrach, ktoré obsahujú mesiace január, prípadne aj február 2017, čo najskôr pristúpili k vystaveniu opravných faktúr, respektíve dobropisov, ktoré by zohľadnili rozdiely v cenách, ktoré vznikli vydaním nových cenových rozhodnutí. „Pri preddavkových platbách by mali odberatelia využiť právnu úpravu zákona o energetike a pravidiel trhu, ktorá umožňuje dodávateľom navrhnúť zmenu výšky preddavkových platieb pri zmene ceny z vlastnej iniciatívy,“ konštatoval Igaz. Doplnil, že cenové konania pre vodu sa ukončia v priebehu budúceho týždňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví