Väčšina Slovákov podporuje vznik Energetickej únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrické_vedenie
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 26. februára (WebNoviny.sk) – Slováci nie sú proti vzniku Energetickej únie. Ako vyplýva z národnej správy prieskumu Štandardný Eurobarometer 86, slovenskí občania podporujú spoločnú európsku energetickú politiku. „Až 69 percent respondentov podporuje spoločnú energetickú politiku. Väčšina podporuje jej ciele a považuje ich za realistické,“ informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komsie v SR. Približne 25 percent respondentov bolo proti vzniku Energetickej únie.

Ako ukázali výsledky najnovšieho Eurobarometru, 35 percent respondentov si myslí, že cieľom s najvyššou prioritou v rámci Energetickej únie by mala byť ochrana životného prostredia. Zhruba 33 percent Slovákov si zase myslí, že najvyššiu prioritu by mala mať garancia primeraných cien energií pre spotrebiteľov. „Pre 27 percent opýtaných je najdôležitejšie rozvíjanie a podpora energií z obnoviteľných zdrojov,“ dodala Ludviková.

Slováci považujú za najmenej dôležitú prioritu vznikajúcej Energetickej únie garantovanie konkurencieschopnosti priemyslu EÚ (9 %), prepojenie energetickej infraštruktúry členských štátov únie (11 %), využívanie spoločnej vyjednávacej sily voči poskytovateľom energií (12 %), či garantovanie nezávislosti EÚ v oblasti energetiky (12 %).

Prieskum verejnej mienky Eurobarometer sa v členských krajinách EÚ realizuje pravidelne už od roku 1973. Štandardný Eurobarometer, ktorý je zameraný hlavne na otázky európskej integrácie, domácej politiky, ale týka sa aj názorov Európanov na iné, nepolitické témy, sa realizuje dvakrát ročne. Najnovší prieskum Eurobarometer 86 sa uskutočnil v novembri minulého roku prostredníctvom osobných rozhovorov na vzorke 27 705 respondentov starších ako 15 rokov v 28 členských štátoch EÚ a v 5 kandidátskych krajinách. Terénny zber na Slovensku zrealizovala agentúra Kantar TNS Slovakia na vzorke 1 007 respondentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia