Slovenská pôda by mohla byť dostupnejšia aj pre cudzincov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico bol skontrolovať žatvu v Maduniciach
Atmosféra na poli Poľnohospodárskeho výrobno-obchodného družstva (PVOD) Madunice počas vládneho žatevného výjazdu. Madunice, 14. júl 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 26. februára (WebNoviny.sk) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR chce na marcovú schôdzu Národnej rady SR predložiť návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Novela zákona reaguje na obavy Európskej komisie (EK), ktorá Slovensku vytýkala podmienku, že nákupcovia pôdy musia byť osoby s dlhodobým pobytom v krajine. Podľa EK to diskriminuje ostatných štátnych príslušníkov členských štátov Európskej únie.

„Jedinou zmenou zákona je vypustenie ustanovenia, ktoré hovorilo o tom, že cudzinci, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku alebo nehospodária s pôdou minimálne desať rokov, nemôžu nakupovať pôdu,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Podľa nej podmienka minimálne desaťročného hospodárenia s pôdou obmedzovala aj slovenských roľníkov.

Európska komisia začala pre právnu úpravu v marci 2015 konanie vo veci porušenia predpisov. Podľa zákona o nadobúdaní pozemku má prednosť osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sídlo najmenej desať rokov a vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky v rovnakej obci. Po nej nasleduje osoba zo susednej obce a osoba bez ohľadu na miesto podnikania.

Ak žiadna z týchto osôb neprejaví o pozemok záujem, môže ho jeho vlastník previesť inej osobe, avšak len za podmienky, že má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt alebo sídlo najmenej desať rokov. Podmienku trvalého pobytu a sídla najmenej desať rokov chce argorezort z vypustiť, pričom ostatné ustanovenia by sa mali zachovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriela Matečná
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR