Nikomu nebudeme obmedzovať liečbu, vraví Drucker o dlhu VšZP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 26. februára (WebNoviny.sk) – Pacienti sa nemusia obávať, že im štát obmedzí zdravotnú starostlivosť pre dlh Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). V relácii V politike televízie TA3 to povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Vylúčil, že ľudia s poruchou zraku, hepatitídou, s tetovaním či užívatelia drog si budú musieť za liečbu platiť. Opatrenia na ozdravenie poisťovne totiž podľa Druckera nemôžu ísť na úkor pacienta.

„V médiách sa objavili mnohé dezinformácie. Budú sa síce meniť indikačné kritériá, pacientom však nebude zdravotnícka starostlivosť odmietnutá,“ zdôraznil.

O ozdravnom pláne VšZP rozhodne ministerstvo zdravotníctva, v súčasnosti sa ním zaoberá jeho kategorizačná komisia. Plán už schválil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako aj parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Prijatými opatreniami by mohla VšZP ušetriť 150 miliónov eur už za tento rok, povedal minister.

Drucker pripomenul, že strata VšZP nevznikla preto, že niekto peniaze ukradol. Zle sa ale podľa neho odhadla odpočítateľná položka a zle boli účtované technické rezervy, pričom vznikli aj ďalšie účtovné straty. VšZP má tiež negatívne vlastné imanie, ktorého stabilizácia je prioritou. „Musíme sa najprv vysporiadať s účtovnou stratou a potom začať ozdravný proces,“ povedal. Dodal, že je nutné znižovať výdavky za lieky, ambulantnú starostlivosť i nemocnice, škrty však nebudú na úkor pacienta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Drucker
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa