Počet konkurzov a reštrukturalizácií vlani stúpol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Podnikateľské centrum
Projekt už ukončili, konal sa už aj konkurz, po prvom kole bude v nových priestoroch desať nových podnikateľov. V centre budú firmy zamerané na knihárstvo, soft inžinierstvo a podobne. Foto: SITA- Kristína Kohútová

BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Počet vyhlásených konkurzov a povolených reštrukturalizácii na Slovensku v minulom roku stúpol. Vyplýva to zo zistení prevádzkovateľa úverových registrov, spoločnosti Slovak Credit Bureau, podľa ktorej sa pod tento nárast podpísali predovšetkým dôsledky globálnej hospodárskej krízy. Celkovo bolo v minulom roku vyhlásených 285 konkurzov, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 26,7 %. Výrazne rýchlejším tempom však vzrástol počet povolených reštrukturalizácií, a to z jedenástich v roku 2008 na minuloročných 62.

Najvyššie podiely vyhlásených konkurzov spoločnosť zaznamenala na východnom Slovensku. Konkrétne v Košickom a Prešovskom kraji. Tretí bol Banskobystrický a štvrtý Bratislavský kraj. Na druhej strane najväčší pokles podielu vyhlásených konkurzov v porovnaní s rokom 2008 bol v Nitrianskom kraji, ktorý mal vlani zároveň najnižší podiel vyhlásených konkurzov.

Nie vo všetkých odvetviach ekonomických činností sa pritom dôsledky krízy prejavili s rovnakou intenzitou. Ako odvetvie s výrazne najvyšším podielom vyhlásených konkurzov bolo vyhodnotená oblasť ťažby a dobývania. Nasledovali doprava a skladovanie a priemyselná výroba. Nulový podiel vyhlásených konkurzov mali štyri odvetvia, a to dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, vzdelávanie, činnosti domácností ako zamestnávateľov a nediferencované činnosti v domácnostiach produkujúce tovary a služby na vlastné použitie.

Ani vyšší počet povolených reštrukturalizácií v minulom roku podľa Slovak Credit Bureau nič nemení na skutočnosti, že sa ako alternatíva konkurzov využívajú v relatívne malej miere. Výrazne najvyššie podiely povolených reštrukturalizácii vykázal Trenčiansky a Banskobystrický kraj. Tretím v poradí bol Prešovský kraj, nasledoval Žilinský a Bratislavský kraj.

Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku dvoch slovenských úverových registrov, a to bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom spoločnosť, ktorá bola založená v roku 2004, zabezpečuje aj technický servis a služby klientskych centier. Jediným akcionárom spoločnosti je medzinárodná skupina CRIF, štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať