KAŽIMÍR: Vláda je pri eurovale falošná ako líška

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter Kažimír
Foto: SITA

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Ste falošní ako líšky a spod vládnych kresielok vám vytŕčajú dlhé červené huňaté chvostíky, povedal na adresu vlády v súvislosti so schvaľovaním eurovalu poslanec Peter Kažimír (Smer-SD). Kabinet podľa neho predviedol počas posledných dvoch mesiacov názorový kotrmelec, keď najprv euroval odmietal a nakoniec ho minister financií Ivan Mikloš v polovici júla podpísal. „Veľmi cynicky ste uchopili túto tému, zámerne ste zmiešali tému gréckej pôžičky s eurovalom,“ upozornil.

Ministrovi financií Ivanovi Miklošovi opozičný poslanec pripomenul jeho májové vyjadrenie o tom, že lepším riešením ako euroval by bolo „potopiť“ jednotnú európsku menu. Na premiérku Ivetu Radičovú vytiahol Kažimír jej výrok o tom, že euroval je len kamuflážou, ktorá nachvíľu upokojila trhy. „V rodnom liste tejto vlády už teraz máte zapísanú blamáž európskych rozmerov,“ dodal bývalý štátny tajomník rezortu financií.

V reakcii na kritiku opozičného poslanca minister financií Ivan Mikloš uviedol, že to bola vláda Roberta Fica, ktorá v Bruseli „zrážala opätky“. „Nie my sme nerokovali, nezaujímali stanoviská a neobhajovali záujmy Slovenska, ale vy,“ povedal Mikloš poslancovi Kažimírovi. Ak by podľa šéfa rezortu financií bývalá vláda obhajovala záujmy Slovenskej republiky, tak mohla pre Slovensko vyrokovať lepšie podmienky.

Európsky stabilizačný finančný mechanizmus, teda tzv. euroval, má byť systémom záruk jednotlivých členských štátov únie, Európskej komisie a Medzinárodného menového fondu v celkovej sume 750 mld. eur. Samotné členské štáty sa majú zaručiť za 440 mld. eur, 60 mld. eur pripadá na komisiu a 250 mld. eur na menový fond. Tieto záruky majú byť pritom určené na prípadnú potrebu pomoci niektorej z členských krajín, ktorá by nebola schopná financovať svoj dlh. Podiel Slovenska na stabilizačnom mechanizme vychádza z podielu v Európskej centrálnej banke a predstavuje 4,37 mld. eur.

SITAW

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošPeter Kažimír