Regulačný úrad vraj chce ovládnuť súčasná vláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jozef Holjenčík
Jozef Holjenčík Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Podľa súčasného vedenia Rady pre reguláciu, ktorá pôsobí na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), sa regulačný úrad po plánovaných legislatívnych zmenách stane iba výkonným článkom Ministerstva hospodárstva a výstavby SR (MHV). Na základe novely zákona o regulácii sieťových odvetví sa má totiž k 1. novembru zrušiť celá Rada pre reguláciu. Fungovať by tak mal ostať už len samotný úrad, pričom jeho predsedu má podľa novely menovať a odvolávať vláda.

Ako uviedol na utorňajšej tlačovej besede predseda Rady pre reguláciu Jozef Holjenčík, úlohou budúceho regulačného úradu pod vedením dosadených nominantov bude tak len bezproblémové schvaľovanie zvyšovania cien energií a vody. „Ministerstvo návrhom manifestuje nerešpektovanie práva Európskej únie, ktorá svojimi smernicami jednoznačne vyžaduje nezávislosť regulačných úradov od politickej moci reprezentovanou vládami štátov. Tento fakt umocňuje aj zamýšľaným návrhom na predsedu regulačného úradu. Mal by sa ním stať manažér z prostredia Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý by v novej pozícii predstaviteľa štátu schvaľoval návrhy cien, ktoré sám v záujme plynárenského monopolu pripravoval,“ dodal Holjenčík.

Rezort hospodárstva navrhuje „v snahe štandardizovať regulačné prostredie v sieťových odvetviach“ v aktuálnej novele zrušiť regulačnú radu a ponechať fungovať iba samotný úrad. Jeho vedenie ministerstvo aj samo nominuje. „Do vymenovania predsedu ÚRSO vládou Slovenskej republiky funkciu predsedu ÚRSO vykonáva osoba poverená ministrom hospodárstva,“ uvádza sa v novele. Navrhované riešenie má podľa ministerstva priniesť bezrozporový model fungovania úradu, ako aj úsporu verejných zdrojov. „Ministerstvo ma obviňuje, že Regulačná rada nepredložila vláde návrh na predsedu a podpredsedu ÚRSO. Rada tak však urobila ešte v júni 2007,“ podotkol Holjenčík. Prečo vláda neschválila navrhovaných nominantov však už Holjenčík nekonkretizoval. “Vláda návrh prerokovala, ale neprijala uznesenie,“ konštatoval Holjenčík.

Minister hospodárstva Juraj Miškov v doterajších stanoviskách viackrát zopakoval, že cieľom zmien na úrade by malo byť zabezpečenie väčšej nezávislosti regulátora a jeho odpolitizovanie. „Ide o dočasný návrh na preklenutie situácie do prijatia novej legislatívy, týkajúcej sa energetiky. Veľký balík legislatívnych zmien v tejto oblasti chystáme na jar budúceho roka,“ uviedol minulý týždeň pre agentúru SITA štátny tajomník ministerstva hospodárstva a výstavby Martin Chren.

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval nových členov Rady pre reguláciu v máji roku 2007. Urobil tak po tom, čo parlament počas vládnutia Roberta Fica vo februári 2007 schválil novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach, čím sa skončilo funkčné obdobie vtedajších členov regulačnej rady. Dvaja členovia regulačnej rady sú podľa aktuálneho zákona menovaní na obdobie šiestich rokov, dvaja na štyri a dvaja na dva roky. Šéfom regulačnej rady mal byť Jozef Holjenčík až do roku 2013.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičJozef HoljenčíkJuraj MiškovMartin Chren