Sociálnej poisťovni bude šéfovať Ľuboš Lopatka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sociálna poisťovňa
Foto: SITA / Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne sa stane Ľuboš Lopatka, ktorý v súčasnosti pôsobí ako regionálny riaditeľ pre strednú Európu spoločnosti Mettsä Tissue. Návrh na jeho vymenovanie v stredu schválila vláda. Lopatka vo funkcii šéfa poisťovne nahradí Dušana Muňka, ktorého vláda z tejto pozície odvolala koncom augusta.

Dušan Muňko sa stal riaditeľom Sociálnej poisťovne za predchádzajúcej vlády Roberta Fica. Stredopravá vláda premiérky Ivety Radičovej už skôr nesúhlasila s tým, aby sa Muňko na jej zasadnutiach zúčastňoval, keďže je navyše poslancom za Smer-SD v súčasnom parlamente. Muňko, ktorý mal podľa zákona byť vo funkcii šéfa Sociálnej poisťovne do roku 2014, však odchod z funkcie odmietol.
Za exriaditeľa došlo podľa Radičovej v SP k závažným porušeniam zákona

Ako koncom augusta po rokovaní vlády informovala premiérka Iveta Radičová, dôvody na odvolanie Muňka boli také závažné, že sa nimi bude zaoberať Úrad boja proti korupcii. Podľa nej by malo ísť o závažné porušenie zákonov v oblasti hospodárenia Sociálnej poisťovne. Dôvodom odvolania Muňka podľa ministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála bolo, že neplnil úlohy vyplývajúce zo strategických zámerov. Išlo napríklad o pokles úspešnosti výberu poistného. Celková úspešnosť v decembri 2009 dosiahla 97,24 %, kým v roku 2008 to bolo 99,3 %. Poisťovňa pod Muňkovým vedením neuspela pri zvyšovaní vymáhania pohľadávok, keď ich objem narástol zo 791 mil. eur na viac ako 826 mil. eur. Ďalším dôvodom bolo neplnenie schváleného rozpočtu Sociálnej poisťovne.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan MuňkoIveta RadičováĽuboš Lopatka
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa