Úrad pre dohľad nariadil VšZP ozdravné opatrenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gajdoš
Ján Gajdoš vystrieda na poste predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richarda Demoviča. Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bude musieť hospodáriť vyrovnane a znížiť náklady na nákup zdravotnej starostlivosti. Ide o niektoré z opatrení, ktoré jej v rámci záverov dohľadu nariadil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „De facto tieto opatrenia sú ozdravným plánom, ale v skutočnosti pod iným sankčným mechanizmom,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej besede predseda úradu Ján Gajdoš.

Ako dodal, ozdravný plán si podľa neho nové vedenie poisťovne nezaslúži, musí však prijať také kroky, ktoré zabezpečia finančnú stabilizáciu najväčšej poisťovne na trhu. Jej strata sa totiž k 1. júlu tohto roka vyšplhala na takmer 47 mil. eur. Klesajúcu tendenciu má podľa Gajdoša aj zostatok finančných prostriedkov na jej účtoch a v pokladni.

Poisťovňa je povinná počnúc októbrom zabezpečiť na mesačnej báze vyrovnané hospodárenie. Zároveň musí znížiť náklady na nákup zdravotnej starostlivosti, a to v priemere o 2,5 %. Povinná je tiež optimalizovať sieť pobočiek a počet pracovných miest, ako aj zefektívniť výber poistného. K začiatku apríla jej úrad nariadil vypracovať úplne novú stratégiu nákupu.

Každý mesiac kontrola

Všetky opatrenia bude úrad sledovať a vyhodnocovať na mesačnej báze. Gajdoš potvrdil, že v prípade ich nedodržiavania pristúpi k tvrdším sankciám. Poisťovňu zároveň upozornil, aby sa jej kroky nedotkli poistencov.Ak sa tak stane, budem nekompromisný,“ skonštatoval. Podľa neho majú opatrenia zvýšiť efektivitu a nie obmedziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Gajdoš opätovne potvrdil, že poisťovňa si neplní svoj obchodno-finančný plán. Jej celkové príjmy síce ku koncu júla aktuálneho roku medziročne vzrástli o 2,74 %, celkové výdavky však išli hore o 3,9 %. Rastúcu tendenciu mali aj pohľadávky, ktoré sa k 31. júlu 2010 vyšplhali na viac ako 500 mil. eur. Klesli naopak záväzky, avšak podľa Gajdoša najmä zásluhou pôžičky od štátu a rozpúšťania rezerv.

Záväzky po lehote splatnosti nad 30 dní síce poisťovňa nemala, no do lehoty 30 dní áno. Napríklad v auguste tohto roku dosiahli okolo 50 mil. eur. Čas inkasa pohľadávok dosiahol 67,71 dňa, čo je nedostatočná hodnota, čas splatenia záväzkov 38,43 dňa, čo je podľa úradu na hranici optima. Za aktuálnu situáciu pritom Gajdoš viní najmä predchádzajúce vedenie, aktívnejší však údajne mal byť samotný úrad. Domnieva sa, že keby zasiahli skôr, mohli byť prijaté opatrenia miernejšie, etapovitejšie a s menšími dôsledkami.

Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej Marian Faktor na štvrtkovej tlačovej besede spresnil, že strata poisťovne sa ku koncu augustu dostala na 46 mil. eur. Podľa neho je tento stav spôsobený najmä tým, že tempo rastu výdavkov nezodpovedalo tempu rastu príjmov za zdravotné poistenie. Poisťovňa teda dlhodobo míňala na zdravotnú starostlivosť viac, ako vybrala na poistnom a dostala za poistencov štátu. Napriek tomu však podľa riaditeľa sekcie ekonomike poisťovne Martina Barta dodržiavala platobnú schopnosť definovanú zákonom a splácala všetky svoje záväzky.

Aktuálny stav je ale podľa predstaviteľov poisťovne dlhodobo neudržateľný. Ak by napríklad podľa Faktora neprijali rázne ozdravné opatrenia, mohla by najväčšia poisťovňa na trhu ukončiť tento rok so stratou okolo 50 mil. eur, čo by spoločne s neuhradenou stratou z minulých rokov, predstavovalo viac ako 30 % základného imania. Barto poukázal na to, že realitou by sa mohlo stať aj meškanie platieb pre poskytovateľov.

Do konca roku prepustí 307 zamestnancov

Poisťovňa preto bola nútená prijať opatrenia nielen na výdavkovej, ale aj na príjmovej časti. Okrem iného sa snaží zlepšiť výber poistného, ako aj vymáhanie pohľadávok. Zmeny by mali nastať aj v oblasti výdavkov. Poisťovňa totiž od 1. novembra tohto roku zníži počet svojich zamestnancov o 307. Tento krok by mal do konca roku 2011 priniesť úsporu 5,5 mil. eur. Poisťovňa však plánuje aj optimalizáciu siete pobočiek a kontaktných miest a prehodnotenie existujúcich dodávateľských zmlúv.

Zmeny čakajú aj poskytovateľov. So Slovenskou lekárskou komorou a Zdravitou, zastrešujúcou časť súkromných lekárov, sa poisťovňa dohodla, že cenové podmienky ostanú na súčasnej úrovni do konca marca budúceho roku. S Asociáciou nemocníc Slovenska, ktorá združuje menšie zdravotnícke zariadenia, sa poisťovňa dohodla na znížení cenu bodu spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek o 5 % a na zreálnení maximálnych cien zdravotníckych pomôcok uhrádzaných na rámec ukončenej hospitalizácie.

Všeobecná zdravotná naďalej rokuje s veľkými štátnymi nemocnicami. Tým navrhla podobné kroky ako menším zariadeniam a okrem toho aj postupné vyrovnávanie cien za ukončené hospitalizácie a zníženie paušálnej úhrady za anestézie o 40 %. Špecializovaným ústavom ponúkla zjednotenie cien ukončených hospitalizácií a zreálnenie maximálnych cien zdravotníckych pomôcok. Samostatným poskytovateľom spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, ako sú napríklad laboratóriá, VšZP navrhla zníženie ceny bodu o 5 %.

Ako však upozornil Faktor, v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti poisťovňa mení iba cenovú politiku a nie rozsah. „To znamená, že časová a priestorová dostupnosť zdravotnej starostlivosť pre našich poistencov zostáva zachovaná,“ vyhlásil. Všetky uvedené opatrenia v cenových podmienkach by mali do konca aktuálneho roku priniesť úsporu na úrovni 2,5 %, ktorú požaduje aj úrad pre dohľad. V číselnom vyjadrení pôjde o 15,9 mil. eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa je najväčšia poisťovňa na trhu. Začiatkom roku 2010 sa zlúčila so Spoločnou zdravotnou poisťovňou. V súčasnosti sa stará o viac ako 3,5 mil. klientov.

Najlepšie hospodárila Dôvera

Ku koncu júla hospodárili zdravotné poisťovne Union a Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) so stratou. V čiernych číslach bola na konci siedmeho mesiaca iba zdravotná poisťovňa Dôvera. Ako agentúru SITA informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, strata VšZP dosiahla úroveň takmer 47 mil. eur. Union zdravotná poisťovňa vykázala stratu viac ako 628 tis. eur. Dôvera skončila v pluse takmer 24 mil. eur.

Úrad pre dohľad pritom v súčasnosti vykonáva dohľad v poisťovni Dôvera. Ten sa podľa jeho predsedu Jána Gajdoša týka procesu zlúčenia Dôvery a Apolla. Dohľad však úrad chystá aj v poisťovni Union. Začať by sa mal už v októbri a zameria sa na finančnú situáciu poisťovne. VšZP už úrad nariadil ozdravný plán.

Po zlúčení zdravotnej poisťovne Apollo s Dôverou pôsobia na slovenskom trhu tri zdravotné poisťovne. VšZP je z nich najväčšia, keď sa začiatkom roku 2010 zlúčila so Spoločnou zdravotnou poisťovňou. V súčasnosti sa stará o viac ako 3,5 mil. klientov.

Minuloročné hospodárenie ukončila so stratou 27 mil. eur. Pôvodne sa hovorilo o sume 17 mil. eur. Pri prerokovaní účtovnej závierky však bolo nutné brať do úvahy nedostatočné technické rezervy Spoločnej zdravotnej, takže sa strata VšZP prehĺbila o 10 mil. eur.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján GajdošMarian Faktor
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaUnion poisťovňaVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa