RADIČOVÁ: Na pive táto vláda neskončí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Koalícia, pivo
Pavol Hrušovský, predseda poslaneckého klubu KDH (vľavo) a premiérka Iveta Radičová počas brífingu po Koaličnej rade. Foto: SITA/Michal Svitok

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Výpadok 14 miliónov eur, ktorý v budúcoročnom rozpočte nastane pre hlasovanie poslancov KDH, nahradia z rezortov, ktoré má v gescii práve KDH. Zhodla sa na tom Koaličná rada na svojom stredajšom mimoriadnom rokovaní. Ako po jej skončení uviedla premiérka Iveta Radičová, „na pive táto vláda neskončí“. Podľa nej išlo o individuálne porušenie koaličnej dohody konkrétnymi poslancami klubu KDH. „Výpadok v príjmovej časti rozpočtu spôsobený nezmenením zákona o dani z piva, bude nahradený a plne vyrovnaný v kapitolách, ktoré sú v kompetencii KDH,“ zhrnula výsledky rokovania Radičová.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský konštatoval, že podobne ako predseda hnutia Ján Figeľ, ani on netušil, že niektorí poslanci sa pri hlasovaní zdržia. „Išlo o individuálne porušenie koaličnej dohody,“ komentoval Hrušovský. Podľa jeho slov nešlo o úmyselné porušenie zmluvy, či už stranou alebo poslaneckým klubom KDH. „Ak by som vedel, že niektorí poslanci majú odlišný názor, ako sme sa dohodli na úrovni koaličnej rady, tak by som bol požiadal o odloženie hlasovania,“ uviedol na brífingu Hrušovský. Ako ďalej dodal, nechce, aby sa takéto hlasovanie opakovalo a urobí všetko pre to, aby tomu zamedzil.

Hneď po hlasovaní Hrušovský zvolal rokovanie poslaneckého klubu KDH, kde začali o probléme diskutovať. „V tejto chvíli nepovažujem za potrebné, aby som inak ako diskusiou a presviedčaním o zodpovednosti dokázal poslancov usmerniť v tom, ako sa správať, ako hlasovať a prečo,“ pokračoval Hrušovský. Zároveň odmietol podozrenie z prepojenia alebo korupcie inkriminovaných poslancov zo strany pivovarníkov. „Považujem toto rozhodnutie za nešťastné, ale na druhej strane musím rešpektovať slobodný mandát a slobodné rozhodnutie aj v takejto nepríjemnej veci, ako je neschválenie vládneho návrhu zákona. Chcem však ubezpečiť, že urobím všetko preto, aby poslanecký klub KDH bol stabilným článkom tejto koalície,“ dodal Hrušovský.

Podľa Hrušovského už predseda KDH a minister dopravy Ján Figeľ začína pracovať na návrhoch ako vykompenzovať 14-miliónový výpadok. Hotové by mali byť najneskôr do hlasovania o štátnom rozpočte. „Nájdeme riešenie, ktoré ponúkneme a aj na úrovni parlamentu predložíme príslušný pozmeňujúci návrh tak, aby sme zachovali deficit, ktorý bol navrhnutý v zákone o štátnom rozpočte,“ vyjadril sa Hrušovský.

Nominanti Kresťanskodemokratického hnutia riadia tri rezorty – dopravy, vnútra a zdravotníctva. Samotný zákon o pive je pre koalíciu stále aktuálny. Radičová pripustila, že KDH predloží v najbližšom možnom čase, teda o šesť mesiacov, návrh do parlamentu na zvýšenie spotrebnej dane z piva. Ak bude úspešný, alikvotná časť príjmov plynúcich z tejto zmeny sa prevedie naspäť do rezortov, z ktorých bude teraz čerpať vláda.

Poslanci neschválili zvýšenie spotrebnej dane z piva

Spotrebná daň z piva sa napokon v budúcom roku zvyšovať nebude. Poslanci parlamentu totiž v stredu neschválili návrh na zvýšenie spotrebnej dane. Za tento návrh, na ktorom bola podľa slov ministra financií Ivana Mikloša politická dohoda, hlasovalo 73 poslancov a proti bolo 66 zákonodarcov. Z koaličných poslancov nepodporili zvýšenie spotrebnej dane z piva štyria členovia KDH, ktorí sa hlasovania.

V pléne kritizoval zámer vlády zvýšiť spotrebnú daň z piva napríklad opozičný poslanec Jozef Burian (Smer-SD). Podľa neho by tento krok prispel k zvýšeniu nákladov firiem, ale aj občanov. Podľa Buriana bola novela zákona o spotrebnej dani z piva ďalším zákonom zo série zdražovania a chaosu. Na kritiku zo strany opozičných poslancov reagoval aj minister financií Ivan Mikloš, ktorý na margo vystúpení poslancov za stranu Smer-SD uviedol, že vláda musí pristúpiť k zmenám spotrebných daní aj preto, že je potrebné zaplatiť účet, ktorý vystavila predchádzajúca vláda Roberta Fica.

Na pôvodný zámer ministerstva financií zvýšiť spotrebnú daň z piva o 49 % zareagovalo kritikou Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, ktoré vyhlásilo petíciu proti diskriminácii slovenského piva. Tú podporilo viac ako 173 tisíc ľudí a zaoberali sa ňou aj poslanci parlamentu na rokovaní parlamentného výboru pre financie a rozpočet.

Koaliční poslanci navrhli v pléne navrhli aj kompromisné riešenie, na základe ktorého sa mala základná sadzba dane od budúcoročného marca pri veľkých pivovaroch zvýšiť o 27 %. Zaviesť sa pritom mali aj dve znížené sadzby spotrebnej dane v závislosti od objemu produkcie malých pivovarov.

Štefanec vníma hlasovanie poslancov KDH ako podraz

Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ivan Štefanec vníma výsledok hlasovania o zvyšovaní spotrebnej dane z piva ako podraz zo strany KDH. Podľa neho sa o téme zvyšovania spotrebnej dane dlho diskutovalo a nakoniec strany dospeli aj k dohode. „Poslanci KDH tento návrh nepodporili, čo považujem za podraz zo strany koaličného partnera,“ uviedol krátko po hlasovaní Štefanec s tým, že očakáva návrh riešenia tejto situácie práve zo strany KDH.

Figeľa prekvapilo hlasovanie štyroch poslancov KDH o dani z piva

Predseda KDH Ján Figeľ bol prekvapený hlasovaním štyroch poslancov KDH, pre ktorých hlasovanie parlament neschválil zvýšenie spotrebnej dane z piva. Ako Figeľ uviedol, o tomto ich kroku vopred nevedel. Ďalej sa k situácii nechcel vyjadrovať s tým, že o nej bude rokovať Koaličná rada.

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) označil postup poslancov KDH za porušenie koaličnej zmluvy. Ako ďalej dodal, bude trvať na tom, aby parametre rozpočtu zostali zachované a tento výpadok na strane príjmov bol vyriešený inak. „Ak pre niekoho je neakceptovateľný nárast ceny o 1,5 centu na fľašu 10-stupňového piva, tak si myslím, že to hovorí samo za seba,“ povedal Mikloš.

Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár povedal, že konanie poslancov KDH považuje za flagrantné porušenie koaličnej dohody. „Neobstojí argument, že tým dochádza k výpadku na príjmovej strane rozpočtu v hodnote 14 až 15 miliónov eur, a že to je zanedbateľné v porovnaní s celkovou hodnotou konsolidačného balíka, pretože keby sme tak postupovali všetci, tak za chvíľu urobíme z rozpočtu trhací kalendár,“ uviedol Kollár. Podľa neho je žiaduce, aby KDH prišlo s nápadom, ako tento výpadok nahradiť. „Ja sám som zvedavý, na čo pán ekonóm Marcinčin teraz príde,“ povedal Kollár.

Pri hlasovaní o dani z piva zvíťazil podľa Smeru zdravý rozum

Pri hlasovaní poslancov, ktorí nepodporili návrh na zvýšenie spotrebnej dane z piva, zvíťazil podľa opozičného Smeru-SD zdravý rozum. Poslanec strany a bývalý štátny tajomník rezortu financií Peter Kažimír v stredu na brífingu vyjadril radosť z tohto, že sa podarilo pri hlasovaní „zastaviť koaličný valec“. „Je treba určite oceniť aj zvyšky zdravého rozumu niektorých koaličných poslancov, ktorí za tento zákon nehlasovali,“ uviedol Kažimír. Vláda podľa Kažimíra posunula do parlamentu návrh novely zákona o spotrebnej dani z piva, ktorý obsahoval likvidačné zvýšenie sadzieb dane. Návrh ministerstva financií pôvodne počítal so zvýšením sadzieb dane o 49 %.

Smer-SD podľa Kažimíra dúfa, že vláda sa pri riešení výpadku príjmov, ktoré malo priniesť zvýšenie spotrebnej dane z piva, nepomstí na tých najzraniteľnejších skupinách obyvateľstva. Ďalšie zdroje by rezort financií podľa Kažimíra mohol získať napríklad zavedením pokladníc s fiškálnou pamäťou, čo by podľa odhadov mohlo priniesť niekoľko desiatok miliónov eur.

Nezvyšovanie dane je údajne víťazstvom odborných argumentov

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu považuje neschválenie zvýšenia spotrebnej dane z piva za víťazstvo odborných argumentov nad politikou. „Od začiatku sme sa snažili politikom vysvetľovať negatívne dopady zvýšenia dane na konkurencieschopnosť slovenských pivovarov, pracovné miesta v sektore ale aj otáznosť dopadu vyššieho výberu spotrebnej dane na spotrebu, a tým pádom na požadovaný príjem do štátneho rozpočtu. Sme radi, že tieto argumenty značná časť poslancov pochopila a parlament návrh zákona neprijal,“ uviedol ďalej pre agentúru SITA výkonný riaditeľ združenia Roman Šusták.

Zároveň zopakoval, že návrh zákona bol predložený bez predchádzajúcej odbornej diskusie a analýz možných dopadov. „Pevne veríme, že v budúcnosti z akýchkoľvek pripravovaných zmien týkajúcich sa pivovarníckeho sektora nebudeme vynechaní a budeme môcť vstupovať do diskusie nie po, ale pred ich prípravou,“ pokračoval Šusták. Pivovarníci pritom podľa neho stále vidia na trhu alkoholických nápojov diskrimináciu v tom, že jedinou výnimkou s nulovou spotrebnou daňou naďalej ostáva víno.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIvan ŠtefanecIveta RadičováJán FigeľJozef BurianJozef KollárPeter KažimírRoman Šusták