ZSE zníži pre veľké domácnosti cenu elektriny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrina

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Západoslovenská energetika, a.s. (ZSE) v budúcom roku plánuje výrazné zníženie cien elektrickej energie. Ako informoval vedúci komunikácie Západoslovenskej energetiky Peter Kimijan, u tzv. veľkých domácností, ktoré ročne odoberú nad 5 tisíc kilowatthodín (kWh) bez elektrického vykurovania alebo nad 20 tisíc kWh s elektrickým vykurovaním, by sa mala znížiť cena elektriny v priemere až o 37 %. Pre podnikateľov by sa mala znížiť v budúcom roku cena elektrickej energie v priemere o 21 %. Západoslovenská energetika plánuje bližšie konkretizovať budúcoročné ceny elektrickej energie na utorňajšej tlačovej besede.

Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) cena elektrickej energie klesne od budúceho roku pre slovenské domácnosti v priemere o 2,87 %. „Ak zoberieme do úvahy aj alternatívnych dodávateľov, tak zníženie cien elektrickej energie predstavuje v priemere viac ako 3 %,“ informoval na minulotýždňovej tlačovej besede predseda regulačného úradu Jozef Holječník. Na budúci rok by mali podľa neho pocítiť zníženie cien elektrickej energie najmä tzv. veľké domácnosti.

Najväčší pokles cien elektrickej energie pocítia od začiatku budúceho roka podľa regulačného úradu domácnosti na západe Slovenska. Ako uviedol Holjenčík, zákazníkom Západoslovenskej energetiky klesne cena elektrickej energie v priemere o 3,76 %. Domácnostiam, ktoré odoberajú elektrickú energiu od Stredoslovenskej energetiky, a.s., klesne cena elektriny v priemere o 2,7 %. Najmenej klesne cena elektrickej energie domácnostiam na východnom Slovensku. Zákazníci Východoslovenskej energetiky, a.s. zaplatia od budúceho roka za elektrickú energie v priemere menej o 1,73 %.

Západoslovenská energetika je vedúcou elektroenergetickou spoločnosťou na Slovensku. Do spoločnosti vstúpila v septembri 2002 nemecká spoločnosť E.ON Energie, keď sa stala víťazom tendra na predaj 49 % akcií ZSE. V novembri 2003 E.ON Energie predal 9 % akcií ZSE Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBRD). V súčasnosti tak nemecká firma drží 40 % akcií ZSE. Fond národného majetku SR vlastní zvyšných 51 %, vykonávateľom akcionárskych práv je však Ministerstvo hospodárstva SR.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Holječník