Honeywell získa od štátu pomoc vo výške 19 mil. eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Honeywell
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Spoločnosť Honeywell International Inc. získa od štátu investičné stimuly v objeme 19 mil. eur. Z toho 11,5 mil. eur by mal investor dostať na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku, viac ako 7 mil. eur ako príspevok na novovytvorené pracovné miesta a takmer 600 tis. eur vo forme daňových úľav. Ako vyplýva z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda, požadovaná investičná pomoc na jedného pracovníka tak predstavuje takmer 43 tisíc eur.

Honeywell investuje do závodu pri Prešove na výrobu turbodúchadiel pre osobné a nákladné automobily 38,3 mil. eur. Vďaka tejto investícii by malo vzniknúť 446 nových pracovných miest. Z toho 335 ľudí sa zamestná priamo vo výrobe a zvyšok v administratíve. S výrobou v novom prešovskom závode chcú začať už v budúcom roku. Plánovaná výrobná kapacita má byť dosiahnutá v roku 2013, kedy by mal investor v závode vyrobiť 700 tisíc kusov výrobkov. Z roka na rok by mala výroba narastať. V roku 2015 chce spoločnosť Honeywell na Slovensku vyrobiť 1,5 mil. turbodúchadiel. Všetky výrobky by mali smerovať na export.

Honeywell je technologickým a priemyselným konglomerátom, ktorý sídli v Morris Township, New Jersey v USA. Zákazníkom po celom svete dodáva produkty a služby v oblasti letectva, kontrolných technológií pre budovy, domy a priemysel, automobilovej výroby, turbokompresorov a špeciálnych materiálov. Akcie Honeywellu sa obchodujú na burzách v New Yorku, Londýne a Chicagu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať