Rezort práce chystá súťaž na dodávateľa E-pay kariet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lucia Nicholsonová
Štátna tajomníčka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Lucia Nicholsonová počas seminára o vyplácaní dávok v hmotnej núdzi v zahraničí a SR, na ktorom účastníci prezentovali zámery a cieľe pilotného projektu e-pay kariet na Slovensku. Bratislava, 20. január 2011. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie na dodávku E-pay kariet pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Ako na tlačovej besede uviedla štátna tajomníčka rezortu Lucia Nicholsonová, maximálnu cenu projektu ministerstvo vyčíslilo na 4 mil. eur. „Oproti tomu, čo dávame teraz, je ďaleko nižšie,“ zdôraznila. Prvý rok sa má projekt realizovať pilotne na vybranom území Slovenska, čo by malo štát stáť približne 100 tis. eur. Zvyšné tri roky sa má projekt rozšíriť celoplošne na všetkých poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Dodávateľa systému E-pay kariet chce ministerstvo vybrať elektronickou aukciou, a to formou súťažného dialógu. „Považujeme to za formu, ktorá umožní uchádzačom dať nám aj nejakú pridanú hodnotu,“ uviedla Nicholsonová.

Pri stanovení predpokladanej maximálnej ceny zákazky podľa Nicholsonovej rezort vychádzal zo sumy, ktorú dáva štát Slovenskej pošte za doručovanie dávok v hmotnej núdzi a príplatkov k dávkam. Ide o sumu približne 1,5 mil. eur ročne. „Za normálnych okolností sa k predpokladanej maximálnej cene zákazky dostaneme tak, že si urobíme prieskum trhu. Keďže projekt E-pay kariet je na Slovensku veľmi unikátnym projektom, prakticky pre neho na Slovensku neexistuje trh,“ poznamenala štátna tajomníčka.

Rezort práce ustúpil od zámeru sledovať to, aký tovar a služby si budú poberatelia dávok v hmotnej núdzi cez E-pay karty kupovať. „Podľa našich prepočtov by to zbytočne predražilo celý systém,“ priznala. Rozsah tovarov, ktoré si sociálne odkázaný človek bude môcť cez kartu kúpiť, tak nebude obmedzený. Podľa Nicholsonovej by to aj tak nezaručilo to, že by si ľudia v hmotnej núdzi nakúpený tovar nevymenili napríklad za alkohol alebo cigarety. Denné limity na platby cez E-pay karty budú mať len tí poberatelia dávok v hmotnej núdzi, pri ktorých štát využíva inštitút osobitného príjemcu. Ostatní pri platbách cez kartu nebudú obmedzovaní. Dodávateľ E-pay karty musí zabezpečiť vydanie karty, jej výmenu, bezhotovostné úhrady v obchodoch, výbery v hotovosti a vklady vlastných prostriedkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Nicholsonová